Zetor příští rok představí nový traktor, čeká úspěch v Polsku

Zetor začátkem příštího roku zahájí výrobu nového traktoru Major. K výrobě traktorů nižší výkonové řady se firma vrací po sedmi letech. Novinka navazuje na stejnojmenný model, který byl v minulosti jedním z nejúspěšnějších traktorů. Celkem už firma za dobu své existence uvedla na trh 1,2 milionu traktorů.

Cenu traktoru firma neuvedla. Bude nižší než u traktoru řady Proxima. Cena za Major bude známá v prosinci. Zetor také pracuje na novém traktoru v největší výkonové řadě s názvem Maxterra.

„Nový Major je určený pro rodinné farmy. V Česku, na Slovensku nebo Polsku,“ uvedl marketingový manažer Zetoru Luděk Buchta. Uvedl, že v Polsku je nejmenší průměrná velikost farem. Tamní trh patří pro brněnský Zetor dlouhodobě k nejdůležitějším.

Zetor chce příští rok prodat asi 1000 traktorů nové modelové řady, což je přibližně 18 procent plánované celkové produkce roku 2013. Firma aktuálně eviduje objednávku na 77 těchto traktorů v lednu 2013. Konstrukční práce na novém modelu Zetor zahájil loni na podzim. Většina produkce má jít na export. Česko a Slovensko tvoří asi pětinu odbytu firmy.

Zetor traktor pod názvem Major vyráběl do roku 2006. Důvodem byla restrukturalizace výrobního programu společnosti, z nějž vypadly modely nižší výkonové řady. Původní traktor značky Major byl poháněný čtyřválcovými motory od 59 do 84 koní. Byl k dispozici jak ve verzi s pohonem dvou kol, tak s pohonem čtyř kol s bezpečnostní kabinou nebo bez ní. Nový Major bude firma zpočátku vyrábět s náhonem na čtyři kola.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info