Souhrn událostí uplynulého dne – 7.11.2012

FAO: Světová produkce obilnin v této sezoně klesne o 2,7 procenta

Světová produkce obilnin v této sezoně kvůli suchu v USA a v částech Evropy a Asie klesne o téměř tři procenta, odhadla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Agentura také spočítala, že světové ceny potravin minulý měsíc klesly, zůstaly ale blízko úrovním krizového roku 2008.

Zelináři: Za vysokým podílem dovozu jsou i chybějící zpracovatelé

Podíl dovážené zeleniny je vysoký a nedaří se ho snižovat i kvůli nedostatečným kapacitám zpracovatelů. ČTK to na dnešní prezentaci Mrazírny Vestec v Hodkovicích u Prahy řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Podíl zahraniční produkce na tuzemském trhu se dlouhodobě drží na 60 procentech.

ZS: Farmáři by měli víc spolupracovat, aby udrželi produkci mléka

Čeští chovatelé dojnic by se měli víc sdružovat a měli by zlepšit spolupráci s domácími zpracovateli, aby udrželi svou produkci mléka po zrušení mléčných kvót v unii. Kvóty omezující mléčnou výrobu padnou v roce 2015 a panují obavy, že to povede k přetlaku mléka na evropském trhu.

Vánoční cukroví letos podraží v obchodech, ale i doma

Milovníci vánočního cukroví si letos budou muset připlatit, a to jak za cukroví v obchodech, tak i při pečení doma. Náklady totiž výrazně vzrostly. „Letos budeme vánoční cukroví prodávat dražší zhruba o 10 procent. Na trhu je veliká konkurence, lidé kupují méně a nám rostou režijní náklady.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info