Vlhké počasí zvyšuje hrozbu strupovitosti jabloní

Britský odborník na ovocné plodiny poskytuje některé rady pro ochranu jabloní před strupovitostí.

Strupovitost jabloní je způsobována houbou Venturia inaequalis, jejíž inokulum přezimuje v hrabance před uvolňováním spor v následujícím jaru, kdy pak opět infikuje stromy.

Ale podniknutí okamžité akce nyní může odvrátit pozdější problémy, radí britský expert na ovocné plodiny Colin Bird.

Jestliže pupeny nejsou ještě těsně uzavřeny, program preventivního gungicidních postřiků je ochrání a zabezpečí před infekcí.

Stejně významná je aplikace postřiku pětiprocentním roztokem močoviny na začátku stárnutí listů a během opadu listů, následovaná pulverizací spadlých listů.

Včasná aplikace močoviny „přeplní listy dusíkem“, čímž je učiní chutnějšími pro červy a půdní mikroorganismy, které rozkládají inokulum. Rozdcení listů pomáhá, ale nejdřív by měly být odfoukány nebo odmeteny z pod stromů v alejích.

Bude potřeba, aby plevele v pásech byly odstraněny, protože zachycují spadlé listy, což ztěžuje jejich odfoukání nebo odmetení v alejích. Jestliže je močovina aplikována příliš brzy, vyživí pupeny, ale nebude mít žádný vliv na strupovitost.

Horticulture Week, 2012, 12 October, s. 40

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info