Odlišné prognózy vývoje ve výrobě vepřového masa v roce 2013

Aktuální prognóza USDA predikuje, že v příštím roce dojde v EU ke zvýšení vývozu vepřového masa do třetích zemí, ale také k poklesu domácí spotřeby.

Podle aktuální prognózy amerického ministerstva zemědělství (USDA) by v průběhu příštího roku měli evropští exportéři prodat zákazníkům ze třetích zemí téměř 2,4 mil. tun vepřového masa, což je o 95 000 (4,2 %) více v porovnání s letošním rokem. Lepší odbytové vyhlídky spatřují američtí experti především v Rusku s ohledem na jeho vstup do Světové obchodní organizace (WTO) a také v Číně, protože stále více společností z jednotlivých členských zemí EU disponuje nezbytnou vývozní licencí.

Pozitivní odhad USDA v oblasti vývozu vepřového masa z EU je však v přímém rozporu s odhadem Generálního ředitelství pro zemědělství Evropské komise ze září 2012, ve kterém bruselští analytici predikovali pro rok 2013 výrazný pokles vývozu vepřového masa o 13,5 % na pouhých 1,94 mil. tun včetně živých zvířat. Důvodem tohoto negativního scénáře by měl být především pokles výroby vepřového masa v příštím roce o přibližně 700 000 tun na 22,3 mil. tun.

Dokonce i americké ministerstvo zemědělství očekává v důsledku poklesu marží prvovýrobců a blížícího se zpřísnění v oblasti podmínek chovu březích prasnic pokles produkce vepřového masa v EU. Experti z Washingtonu ale v porovnání s letošním rokem počítají pouze s poklesem produkce vepřového masa o 0,5 % na celkových 22,6 mil. tun.

Obě prognózy se ale shodly na tom, že by prodej vepřového masa za hranicemi evropského Společenství měl být v příštím roce obtížnější. Po poklesu domácí spotřeby vepřového masa, který se v letošním roce odhaduje na 1,3 %, dojde podle názoru washingtonských tržních expertů vlivem úsporných státních rozpočtů k dalšímu poklesu spotřeby ve výši 1,1 % na celkových 20,3 mil. tun. V průběhu dvou let by se spotřeba vepřového masa v Evropské unii měla propadnout o 483 000 tun. Podle odhadu Komise by měla spotřeba vepřového masa poklesnout v letošním toce o 0,5 % a v roce příštím o dalších 1,9 % na 20,4 % mil. tun. Podle těchto údajů by se spotřeba v EU měla v průběhu dvou let dokonce snížit o 510 000 tun. (AgE)  http://www.topagrar.com/news/Markt-Marktnews-EU-Schweinefleisch-Unterschiedliche-Prognosen-fuer-2013-988289.html

zdroj:ÚZEI, Agronavigator.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info