EFSA: Bezpečná vzdálenost GM kukuřice snižuje škodlivé účinky

Bezpečná vzdálenost přibližně 30 metrů by mohla stačit k ochraně citlivých housenek motýlů před Bt-toxinem geneticky modifikované linie kukuřice TC1507. K tomuto závěru dospěl Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v aktuálním doplňujícím posudku vyhotoveném na přání Evropské komise.

Podle tohoto posudku by vzdálenost kukuřičného pole 30 metrů měla stačit k tomu, aby mortalita larev hmyzu v přilehlých chráněných oblastech byla ovlivněna nanejvýš marginálně. Kromě toho doporučuje EFSA výsev geneticky nemodifikované kukuřice jako pufrační zónu k jiným polním plodinám. Podle stanoviště by tak mohlo být velmi pozitivní zřizování okrajových pásů konvenční kukuřice.

TC1507 je společným dílem společností Pioneer Hi-Bred a Dow AgroScience, které podaly žádost o povolení pěstování v EU. Rostliny kukuřice se mohou díky produkci Bt-toxinu bránit proti škůdcům jako zavíječi kukuřičnému a jsou tolerantní vůči herbicidům s účinnou látkou glufosinát. EFSA již před rokem odmítla obavy týkající se pěstování, pokud budou učiněna určitá bezpečnostní opatření, především dodržování bezpečné vzdálenosti od chráněných oblastí nebo paralelní pěstování konvenční kukuřice, aby se zabránilo vývoji rezistence škůdců.

Ekologická organizace Greenpeace varovala před silným rozšířením používání herbicidů, pokud by bylo v EU povoleno pěstování nových geneticky modifikovaných rostlin jako kukuřice, sóji nebo cukrovky. Podle aktuální zprávy organizace Greenpeace se těchto rostlin nyní v registračním řízení nachází 26, z čehož 19 jich je tolerantních vůči herbicidům. Aplikace přípravků na ochranu rostlin by tak v roce 2025 mohla být až 15krát vyšší než dnes, varuje Greenpeace. Geneticky modifikované rostliny tolerantní vůči glyfosátu a glufosinátu jsou „dimenzovány“ pro velkoplošnou aplikaci širokospektrálních herbicidů jako Roundup. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-EFSA-Sicherheitsabstaende-fuer-GV-Mais-verringern-schaedliche-Wirkungen-991842.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info