Potravináři vítají novelu zákona o potravinách, MZ se nelíbí

Potravináři i obchodníci vítají návrh velké novely zákona o potravinách, kterou dnes představil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Podle ministerstva největší legislativní změna v oblasti potravinářství za posledních 15 let mimo jiné počítá se sjednocením kontroly pod Bendlův resort. To se nelíbí ministerstvu zdravotnictví (MZ), zjistila ČTK v anketě.

Navržená novelizace dvou zákonů mimo jiné rozšiřuje kontrolní kompetence kontrolních orgánů MZe i na veřejné stravování. Zároveň by měly vzrůst postihy za klamání při prodeji potravin. Novely zákona o potravinách a zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) posílá MZe do připomínkového řízení.

"Návrh zákonů v té podobě, v jaké jsme se měli možnost s ním seznámit, považujeme za dobrý jak z hlediska koncepčního, tak z hlediska regulatorního rámce," řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Výrobci potravin mimo jiné vítají záměr sjednotit kontrolu potravin pod MZe.

Podle Večeřové novela přináší rovněž pozitivní změny pro spotřebitele. Za přínosné označila například zpřísnění označování nebalených potravin. V jejich blízkosti bude muset nově být uvedena země původu, název, třída jakosti a povinné údaje jako například obsah alergenů. "Viditelně pak musí být zpřístupněno datum trvanlivosti a složení," dodala.

Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) novelizaci obou zákonů vítá. "Sjednocení principu dozorů je rozumná záležitost. Domnívám se, že to prospěje jak kvalitě kontroly, tak všem podnikatelům," uvedl prezident SOCR Zdeněk Juračka. Podle něj ale jdou některé české požadavky nad rámec toho, co požaduje EU. "Jde například o informace o alergenech, které bychom měli dávat spotřebitelům písemně," dodal Juračka.

Dozorové úřady ministerstva zemědělství v současnosti kontrolují výrobu potravin a obchod s nimi. Kontrola potravin v restauracích a občerstveních spadá do kompetence hygieniků patřících pod ministerstvo zdravotnictví. Podle návrhu MZe by se takřka veškerá kontrola potravin měla nově sjednotit pod dozorové úřady ministerstva zemědělství, až na několik výjimek jako jsou školní jídelny, nemocnice či lázeňské domy.

"Hygienici nekontrolují potraviny jako takové, ale zaměřují se na celý řetězec manipulace s nimi a na prostředí. Vyjmutí restaurací a občerstvení z této kontroly nedává smysl a nemá logiku," řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Dodal, že hygienici mohou rychle zasáhnout a nařídit například karanténu či očkování. Se změnou by se mohly lhůty pro řešení potíží prodloužit, obává se ministerstvo zdravotnictví.

Podle ředitele Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jana Marečka nejde ministerstvu zemědělství o zlepšení situace, ale o zvětšení svého vlivu. V prohlášení zaslaném ČTK zároveň Bendlovu snahu označil za možný pokus některých lobbistů dostat se z dozorové kompetence na MZe nezávislého orgánu, který by k nim byl při kontrolách přísnější.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info