Z čeho je ten salám? Uvidíte to přímo na regálu

Salám, který místo masa obsahuje jen semleté kosti a kůži. Nebo sýr, který nepoznal mléko. Bohužel běžný obrázek z českých obchodů. Kvalita potravin v Česku dlouhodobě padá až na samé dno. Chystá se proto částečné zpřísnění. Ministerstvo zemědělství v úterý představilo hlavně změny v nově chystaném zákoně o potravinách. Týkají se především pultového prodeje.

Nově by se zákazníci měli také u takzvaných nebalených potravin (především salámy či sýry) dozvědět jejich přesné složení či zemi původu. Zákon prodejcům nařídí, aby tyto informaceumístili rovnou do regálu či chladicího pultu. Také pultové výrobky by měly v budoucnu nést svoji číselnou šarži. Ta umožní lepší dohledatelnost a inspektoři lépe zjistí, zda je potravina takzvaně přebalená. Právě čachrování s obaly, kdy se prošlé zboží znovu zabalí, je u obchodníků častým nešvarem. V letošním roce je to dokonce třetí nejčastější prohřešek, který zjistí kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Dobrou zprávou je i to, že se zvětší minimální velikost písma na obalech potravin.Veterinář, 
či hygienik?

Velké změny se ale chystají i v systému kontroly. Jak už Deník informoval v minulém týdnu, ministerstvo zemědělství chce pod svá křídla celou kontrolu nad výrobou potravin. Je to i reakce na metanolovou aféru z posledních dní.„Máme-li garantovat nezávadnost potravin, musíme kontrolovat celý proces," zdůrazňuje ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).V praxi to znamená, že by veterináři začali chodit na kontroly také do restaurací, kam nyní nesmějí. Dohled nad těmito provozovnami vykonávají hygienici. Ti by napříště měli kontrolovat jen školní či závodní jídelny, což se jim nelíbí.„Nesouhlasíme s navrženými změnami. Veterináři mají jiné kompetence než hygienici. Jen lékaři dokáží například vytvořit plán při vzniku epidemie nějaké nemoci 
z jídla," zdůrazňuje Vlastimil Sršeň, mluvčí ministra zdravotnictví, pod nějž spadá hygienická služba.V Česku je přitom skoro 
30 tisíc provozoven, které je nutné kontrolovat. Ministr zemědělství Petr Bendl ale tvrdí, že veterinární dozor kvůli tomu nové lidi přijímat nemusí.

Dovoz potravin? Nejdříve nahlásit

Poměrně dobrý pocit z navržených změn ale mají potravináři. Kromě zamezení nekalých praktik si pochvalují i to, že dojde ke zpřísnění dovozu potravin do ČR. „Minimálně dvacet čtyři hodin předem se nově budou muset hlásit i dovozy rostlinných produktů, doteď to platilo jen u dovozu masa," vysvětluje ředitelka komunikace Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.Smířlivě se na navržené změny dívají i politici. „Návrh ministerstva zemědělství jde správným směrem, nicméně malé a střední české výrobce neochrání. Ty je nutné chránit proti velkým spekulujícím producentům, kteří zvyšují cenu potravin," soudí například poslanec opozičních Věcí veřejných Vít Bárta. Podle něj je potřeba připravit i novelu zákona o významné tržní síle. VV podle něj už připravují návrh příslušné novely. Představit některé plány by strana měla už příští pondělí.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben:

Bude to náročné, ale zvládneme to

Jde nám hlavně o to, aby maso bylo zdravotně nezávadné, a to veterináři umějí zjistit, hájí chystané rozšíření jejich kompetencí mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.Ministerstvo zemědělství tvrdí, že pokud se zvýší kompetence veterinárního dozoru, nebudou se zvyšovat personální stavy. Zvládnete to?

Státní veterinární správa s rozšířením kompetencí počítá, víme, že to bude personálně náročné, na druhou stranu nám ubývají některá dozorová místa. Některé zpracovatelské podniky, kde jsme vykonávali veterinární dozor, končí. Takže se dá říct, že lidé, kteří v těchto podnicích dozorovali, budou mít kapacitu pracovat zase někde jinde.Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že hygienici-lékaři a veterinární lékaři mají natolik rozdílné vzdělání, že jejich kompetence jsou rozdílné. Tudíž veterináři to nebudou umět správně ohlídat.Z našeho pohledu je to hodně zjednodušující. Jde hlavně o zdravotní nezávadnost potravin a veterinární lékaři velice dobře umějí rozlišovat nemocné zvíře a z toho vyplývající zdravotně závadné maso na pultě.

Spor o dohled nad potravinami se teď ukazuje třeba na případu zvěřiny. Někteří veterináři tvrdí, že oficiálně zkontrolují jen zlomek toho, co se pak v reálu objeví v restauracích. Je to pravda?

Jde o dvě věci: o zvěřinu jako takovou a maso zvěře z farmového chovu. V restauraci by to mělo být znatelně označeno. Když je totiž nabízená zvěř z chovů, může to být chápáno jako klamání, protože jde o jinou kvalitu. Zvíře, které je zastřeleno v lese, je jiné než to, které je vychováno na farmě, a také se liší cenou. A když si restaurace pořizují maso farmově chované zvěře nebo zvěřinu, měly by k tomu mít doklad, jak takové maso nabyly. Čili musí se zjistit, jestli někdo koupil oficiálně jedno prase divoké a prodal jich neoficiálně deset. A právě na základě rozšířených kompetencí, které by měly začít platit, budou mít veterináři volnější ruce, aby ty nepoctivce postihli.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info