Heger přijde kvůli Bendlovi o peníze i o lidi

Ministerstvu zdravotnictví hrozí, že přijde o desítky milionů korun z rozpočtu. Nejpozději do dvou let totiž bude muset předat velkou část kompetencí svých hygienických pracovišť inspektorům z resortu zemědělství. A připravovaná novela zákona z dílny Bendlových úředníků počítá s tím, že lze finanční zátěž pokrýt „částečným přesunem finančních prostředků“ mezi ministerstvy.

Připravovaná novela, která zatím koluje mezi dotčenými úřady, v souladu s evropskou směrnicí počítá s velkou rošádou mezi inspektory a přesunem pravomocí směrem k ministerstvu zemědělství. V praxi tak nově hygienici přijdou o právo namátkových kontrol veřejného stravování.

Celkem 45 tisíc hospod a restaurací nově připadne Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Na úkor hygieniků posílí i veterina: Státní veterinární správa (SVS) bude kontrolovat veškeré prodejny, kde se prodávají potraviny živočišného původu. Zatímco dosud dozorovala 5242 řeznických pultů v supermarketech, nově pod SVS bude spadat 30 tisíc prodejen, a to včetně večerek nebo benzinových pump.

Podle výpočtů ministerstva zemědělství si přesuny kompetencí vyžádají ročně až 132 miliony korun a dalších 175 nových inspektorů.  Kromě peněz si přitom resort zemědělství od kolegů ze zdravotnictví zřejmě stáhne i některé zaměstnance.  Koncepce totiž počítá také s „přesunem pracovníků orgánů ochrany veřejného zdraví“.

Zatímco Bendlovo ministerstvo reformu státních inspekcí považuje za rozumný krok, který zajistí jednotnější dohled nad prodejnami i restauracemi, úřad ministra Leoše Hegera s přesunem pravomocí, peněz i lidí ve prospěch svého kolegy nesouhlasí. „Novelou se nic neušetří, jenom

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info