Mlékárenství Ruska po jeho přistoupení k WTO

Po schválení přístupu Ruska ke Světové obchodní organizaci (WTO) členskými státy v listopadu 2011, byly příslušné dokumenty v červenci 2012 ratifikovány ruským parlamentem a podepsány V. Putinem. Tím se Rusko po 18 letech jednání stalo plnoprávným členem WTO.

V r. 2010 bylo Rusko v objemu zahraničního trhu celosvětově na 3. místě za USA a Čínou. Export z EU do Ruska dosáhl v r. 2010 86,5 mld. EUR, což byl nárůst o 32 % proti r. 2009.

Mlékárenství

V r. 2010 se v Rusku vyprodukovalo 31,4 mil. t mléka, zatímco dovoz mléčných produktů (v přepočtu na mléko) činil 7 mil. t. Přes 50 % importu tvořilo sušené mléko, sýry a máslo, značný byl i export syrovátky, ale dovoz tekutého mléka, kefíru apod. byl nepatrný. Dovoz sýrů a tvarohu z Evropy činil v r. 2010 216000 t, z toho 40 % z Německa. (Tabulky otištěné u původního článku uvádějí vývoj zahraničního trhu s mléčnými produkty od r. 2005 do r. 2010.)

Z hlediska vyhlídek na další export do Ruska vítají evropští výrobci přistoupení Ruska k WTO, které znamená, že bude muset brát ohled na mezinárodní normy pro sanitární a fytosanitární opatření (SPS), ve sféře potravin na Codex Alimentarius a normy Světové organizace pro zdraví zvířat OIE a na Mezinárodní dohodu o ochraně rostlin (IPPC). Vzhledem k přistoupení k WTO je Rusko připraveno snížit celní tarify pro některé skupiny zboží: pro zemědělské produkty z průměrných 13,2 % na 10,8 %, pro průmyslové zboží z 9,5 na 7,3 % (v případě mléčných produktů z 19,8  na 14,9 %). Dovozní kvóty pro některé mlékárenské produkty mají zůstat, ale zboží dovezené nadtarifní množství bude podléhat nižším celním sazbám. Opatření pro dovoz na ruský trh se budou upravovat postupně v průběhu 7 let po přistoupení k WTO.

Výhledové výhody a rizika přistoupení jsou různými experty hodnoceny rozdílně. Mnozí se domnívají, že ruský průmysl nebude schopen držet krok se zahraničím vzhledem k nutnosti modernizace.

Podle Evropské komise má mít přistoupení vliv na snížení nákladů evropských obchodníků o 3,9 mld. EUR. (Již před přistoupením k WTO evropští/němečtí obchodníci profitovali – vydělávali ročně ca o 1 mld. EUR více.

Rusko patří i nadále k nejrychleji rostoucím exportním trhům pro evropské producenty (v r. 2011 růst o 4,3 %,  po přistoupení se počítá do r. 2016 3,7 % a do r. 2021 11 %).

WTO-Beitritt Russlands: Wie ist die Milchwirtschaft betroffen?

Die Milchwirtschaft, 3, 2012, č. 17, s. 638-640

Deník |Izvestija oznámil, že jeden z největších výrobců sušeného mléka v Rusku „Nevelskij Milchkonservenkombinat“(NMKK) vyhlásil bankrot (dluhy kolem 49,2 mld. Rb tj. ca 1,25 mld. EUR). Ruská unie producentů mléka – „Sojuzmoloko“ zjistila, že bankrot souvisí s běloruskou konkurencí, rep. s její dumpingovou politikou. Sojuzmoloko očekává, že toto nebude do budoucna ojedinělý případ, zvláště v souvislosti s přistoupením k WTO.

Russischer Milchpulverhersteller bankrot

Die Milchwirtschaft, 3, 2012, č. 17, s. 652

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info