Souhrn událostí uplynulého dne – 15.11.2012

Největší výrobce škrobu podporuje pěstitele, plocha brambor roste

Největší český výrobce škrobu Lyckeby Amylex poskytuje pěstitelům brambor "zelené úvěry". Motivuje je tak ke zvyšování ploch osetých bramborami. Horažďovická firma letos po řadě let udržela plochu všech svých zhruba 80 dodavatelů brambor z Klatovska, Strakonicka a Vysočiny. Dokonce ji meziročně zvýšili o jeden hektar na 1804 hektarů.

Nárůst cen trvá, zdražila vejce, prasata i pojištění

Čeští výrobci během října zvyšovali ceny svého zboží, a to jak v zemědělství, tak v průmyslu. Rychlejším tempem přitom podle Českého statistického úřadu(ČSÚ) rostla zemědělská produkce. Ceny v zemědělství se meziročně zvýšily o 12,5 procenta, ve srovnání se zářím pak o 1,9 procenta.

Francie kvůli škrtům v zemědělské politice odmítá rozpočet EU

Kvůli škrtům v zemědělské politice dnes francouzský ministr zahraničí odmítl návrh rozpočtu Evropské unie na roky 2014-2020, s nímž tento týden přišel unijní prezident Herman Van Rompuy. "Vzhledem k limitům na výdaje na společnou zemědělskou politiku návrh v žádném případě nevytváří podmínky pro vyjednávání, které by byly pro Francii přijatelné."

Heger přijde kvůli Bendlovi o peníze i o lidi

Ministerstvu zdravotnictví hrozí, že přijde o desítky milionů korun z rozpočtu. Nejpozději do dvou let totiž bude muset předat velkou část kompetencí svých hygienických pracovišť inspektorům z resortu zemědělství. A připravovaná novela zákona z dílny Bendlových úředníků počítá s tím, že lze finanční zátěž pokrýt „částečným přesunem finančních prostředků“ mezi ministerstvy.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info