Zlatý padák pro odstupujícího ředitele Lesů ČR? 10 až 20 milionů

Svatopluk Sýkora, který na konci listopadu rezignuje na funkci ředitele Lesů ČR (LČR), má dostat jako odstupné 18 platů a odměnu za hospodářský výsledek. Celková částka by se tak mohla pohybovat mezi 10 až 20 miliony korun. Informoval o tom dnes deník Insider.

"Dostane, na co má nárok a co je v souladu se smlouvou, kterou podepsal můj předchůdce. Nic víc," sdělil deníku ministr zemědělství Petr Bendl. Konkrétní sumu ale neuvedl. Nepotvrdil ji ani sám podnik.

Deník při výpočtu odstupného vychází z informace, že Sýkorův plat byl 300.000 korun měsíčně. Pokud to byl plat pouze základní, i s prémiemi by to bylo až 570.000 korun. Odstupné by se pak vyšplhalo na 10,26 milionu korun. K tomu je potřeba připočítat ještě odměny za letošní hospodářský výsledek. LČR očekávají, že splní ohlášený zisk 5,5 miliardy korun.

"Nevím, jaká je výkonnostní položka, je ale docela běžné, že se v ní stanovuje podíl na hospodářském výsledku. A protože zisk je enormní a pod Sýkorou se zdesetinásobil, pak bych řekl dobře," řekl Insideru předseda dozorčí rady Miroslav Zámečník na dotaz, zda by odměnu považoval za přiměřenou.

Sýkora podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, vedl od 1. ledna 2009. Rezignaci předal Bendlovi v pondělí, ten ji přijal. Oficiální důvody Sýkorovy rezignace LČR neuvedly, podle některých médií tak učinil na ministrův nátlak.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info