Celozrnné produkty obohacené vlákninou

Vysoký příjem potravin obsahujících celá zrna obilovin neznamená vysoký příjem vlákniny.

Z jednoho výzkumu vyplynulo, že mnoho Američanů věří, že když snědí výrobek obsahující celá obilná zrna, přijmou tak i značnou dávku vlákniny, skupina odborníků však tvrdí, že tomu tak není. Vědci konstatují, že celozrnné výrobky jsou ideální pro doplnění složkou vlákniny, aby pak mohly být označovány jako dobrý nebo vynikající zdroj vlákniny. 

Zdravotní dopady nedostatečného příjmu vlákniny byly výzvou pro uskutečnění setkání amerických nutričních výzkumných pracovníků, pedagogů a sdělovacích médií, aby projednali problémy konzumace vlákniny a jejich reálná řešení, jak získávat vlákninu z různých zdrojů, neboť chtějí pomoci Američanům naplnit jejich doporučený denní příjem vlákniny. Setkání se zúčastnil i Roger Clemens, PhD., současný prezident ústavu „The Institute of Food Technologist“ a vypomáhající profesor farmaceutické univerzity v Los Angles. 

Téměř všichni Američané nepokryjí svůj doporučený denní přísun vlákniny, na druhou stranu však konzumují velké množství obilných pokrmů. V této souvislosti se zrodila myšlenka obohatit obiloviny vlákninou, aniž by byla zvýšená jejich energetická hodnota. Je však nutné jasně vymezit rozdíl mezi pojmy celozrnná potravina a vláknina jako živina, jelikož mezi spotřebiteli a dokonce i mezi některými výživovými orgány je velmi velký zmatek, pokud jde o vztah celých obilných zrn a vlákniny. 

Díky obohacení celozrnných produktů obsahem vlákniny se u Američanů zvýšil běžný denní příjem této složky až pětkrát, aniž by zároveň stoupl přísun energie. 

Tento proces však není úplnou novinkou, neboť někteří výrobci chleba a cereálních produktů obohacují složení svých výrobků vlákninou z ovsa, beta-glukany a psylliem. Fenoménem 21. století je využití nových složek vlákniny, jako je inulin, kukuřičná vláknina a resistentní maltodextrin. 

Trh s potravinami obohacenými vlákninou je zatím v plenkách. Nicméně je zde velký prostor pro jeho růst ve všech kategoriích potravin, což pro mnohé výrobce představuje jistou příležitost, neboť v současnosti je k dispozici více než 50 různých složek vlákniny. 

V závěru je však nutno podotknout, že je důležité klást zřetel na příjem vlákniny bez ohledu na to, zda se v potravinách vyskytuje přirozeně, nebo tam je přidaná. 

Add fiber to whole grains 

Food Business News, 2012, 8, č. 9, s. 43-44

Objednávka kopie článku

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info