Po celém světě se začaly otvírat láhve nového beaujolais

Jako každý třetí čtvrtek v listopadu v posledních desetiletích se dnes po celém světě tradičně začaly otvírat lahve mladého vína beaujolais nouveau (nové beaujolais). Vedle Francie vypukly největší oslavy příchodu tohoto francouzského vína jako již tradičně v Japonsku.

Zahraniční poptávka po novém beaujolais byla letos podle místních médií větší než možnosti francouzských vinařů. Jejich letošní úroda byla totiž v důsledku špatného počasí dvakrát menší než loni. Tento pokles ale prý zvlášť nepostihl tradiční zahraniční odběratele, kteří dostali zhruba stejné množství lahví jako loni, ale postihl hlavně francouzské klienty.

Vinaři v oblasti severně od Lyonu v roce 2011 nabízeli 35 milionů lahví nového beaujolais. Téměř polovina z nich šla na export. Hlavním zahraničním klientem bylo s asi osmi miliony lahví tradičně Japonsko, odkud jako v minulých letech i dnes přišly záběry z bujarých oslav s dívkami koupajícími se v novém beaujolais. Ve Spojených státech se prodalo 2,4 milionu a v Německu 1,3 milionu lahví.

"Poptávka je, ale chybí zboží," shrnuje situaci předseda místního vinařského svazu Daniel Bulliat. Ceny se podle něj musely zvednout o deset až 20 procent, ale to prý stejně nevyrovná finanční ztráty z révy zničené mrazem, kroupami a nemocemi. Asi šestině vinařů produkující zdejší vína hrozí podle odborů bankrot.

Lahve mladého vína z odrůdy Gamay, které je na etiketě označeno jako beaujolais nouveau či beaujolais primeur, se po celém světě tradičně otvírají třetí čtvrtek v listopadu. Konzumenti mohou ode dneška znovu volit mezi dvěma označeními (appellations) - "normálním" beaujolais nouveau a zpravidla "lepším" a dražším beaujolais-village nouveau. V obou případech se lze opět těšit z granátové barvy a vůně ovoce.

Při oslavách ve Francii hrála prim opět kolébka nového beaujolais - městečko Beaujeu. O půlnoci se zde narazily první sudy "božského nápoje", jak místní obyvatelé nazývají nové beaujolais. Slavit se zde bude až do neděle. V ostatních městech včetně Paříže se většina zájemců chystá poprvé popíjet nové víno dnes večer, a to především v kruhu známých.

Mladé francouzské víno se zabydlelo i v Česku, ale v posledních letech prý Čechy příliš neláká a jeho prodej zde klesá. Mezi mladými víny dávají totiž zákazníci přednost místnímu Svatomartinskému vínu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info