Schodek agrárního obchodu za 9 měsíců klesl více než o třetinu

Schodek agrárního zahraničního obchodu se za tři čtvrtletí meziročně snížil více než o třetinu z loňských 27,7 miliardy korun na 17,3 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Pokles schodku zapříčinil hlavně výrazný nárůst vývozu. Svaz odhaduje, že za celý letošní rok deficit obchodu zemědělskými výrobky, potravinami, nápoji a tabákovými produkty klesne zhruba o deset miliard na 25 miliard Kč.

Za prvních devět měsíců letošního roku agrární vývoz vzrostl takřka o 21 miliard Kč na 107 miliard korun. Dovoz rostl pomaleji, když se zvýšil o 10,4 miliardy na 124,4 miliardy Kč. Podle předsedy svazu Martina Pýchy celkový vývoz rostl především v důsledku zvýšeného exportu obilí a řepky z loňské nadprůměrné úrody za dobré ceny. S tím souvisí také výrazné zlepšení bilance u tuků a olejů.

"Určitě ten letošní rok bude meziročně pozitivnější, což je dobrá zpráva," řekl ČTK Pýcha. Přesto podle něj struktura českého agrárního obchodu zůstává z dlouhodobého hlediska špatná. "Vyvážíme základní surovinu, dovážíme výrobky s vysokou přidanou hodnotou," podotkl. Zvláště nepříznivý je vývoj u masa a drobů, jejichž schodek dosáhl rekordních 12,2 miliardy Kč a představoval tak 70 procent celkového deficitu.

Výrazný deficit zaznamenala také například bilance u ovoce a ořechů, kde schodek dosáhl 6,8 miliardy. Takřka o šest miliard v minusu skončilo obchodování se zeleninou.

Naopak nejlepší bilance, přebytku 8,6 miliardy Kč, Česko dosáhlo u obilovin, kterých vyvezlo za 10,8 miliardy korun, o více než dvě miliardy vyšší částku než loni. Kladným výsledkem tři miliardy skončilo obchodování s olejnatými semeny a plody. Jejich vývoz proti loňsku vzrostl o 60 procent. Bilance obchodování s tuky a oleji se otočila ze dvoumiliardového deficitu loni na přebytek ve výši 1,5 miliardy Kč.

Záporný výsledek mělo v prvním pololetí 15 a kladný devět z celkem 24 kategorií výrobků řazených mezi agrární produkty.

Loni agrární obchod vykázal historicky nejhorší výsledek. Schodek se meziročně prohloubil zhruba o 300 milionů korun na bezmála 35 miliard korun. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994.

Ministerstvo zemědělství (MZe) připravuje národní strategii pro export zemědělských komodit a potravinářských výrobků. Dokument by měl být hotov do konce roku. Podle ministerstva, Agrární i Potravinářské komory, by český agrární vývoz, který dnes z více než 90 procent míří do zemí EU, měl do budoucna více směřovat do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Pro vývoz zajímavé jsou i Balkán, Středomoří a oblast Perského zálivu.

Podle Pýchy je však důležitá především podpora tuzemských zpracovatelů. Právě neschopnost zpracovat větší část produkce domácích zemědělců v Česku je nejen podle něj jednou z hlavních příčin dlouhodobě nepříznivého vývoje zahraničního obchodu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info