Letošní sklizeň vína bude nižší, ceny vzrostou až o 15 procent

Na moravských vinicích skončila hlavní část sklizně vinné révy. Ve vinohradu už zůstávají pouze hrozny na výběr z bobulí nebo na ledová vína. Úroda je stejně jako v zahraničí nižší než loni, což bude mít dopad na ceny. Podle předsedy Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye ceny vína patrně vzrostou o deset až 15 procent.

"Letos se víno neurodilo nejen u nás, ale i jinde v Evropě. Například výnos u beaujolais byl letos poloviční," uvedl Nyitray. Nízký výnos se podle něj týká i stolních vín, které produkuje Francie, Itálie nebo Španělsko. Nízká sklizeň byla ale i v zemích mimo Evropu, například v Argentině.

V Česku svaz vinařů odhaduje výnos na úrovni mezi čtyřmi a pěti tunami z hektarů, což je o zhruba tunu méně než je desetiletý průměr. Letošní výnos odpovídá 450 až 490 tisícům hektolitrů vína. V roce 2011 vinaři sklidili hrozny odpovídající 670 tisíc hektolitrů vína.

Nižší výnos v Česku je způsoben zimními a následně i letními mrazy. Určitou míru redukce hroznů způsobilo také dlouhotrvající sucho v některých částech viničních ploch.

Nižší sklizně potvrzují i významné firmy z jižní Moravy. "Oproti loňsku jsme sklidili 48 procent suroviny. Hektarový výnos se pohybuje kolem 2,3 tun, vloni to byl dvojnásobek," uvedl ředitel Vinařství Lahofer Petr Chaloupecký. Neúroda zasáhla například odrůdy, které jsou typické pro Znojemsko. Firma Lahofer měla velké propady v odrůdách Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Sauvignon, Ryzlink rýnský i vlašský.

"Máme hospodaření vinic ve ztrátě v řádu milionů. V nadcházejícím období se budeme snažit hospodaření vinic optimalizovat. Díky zásobám vína z loňského roku ale dopad na celkové hospodaření firmy rozhodně nebude likvidační," dodal Chaloupecký.

Nižší sklizeň zaznamenal i Znovín Znojmo. Podle ředitele společnosti Pavla Vajčnera bude ale kvalita vína dobrá. "Půjde o jeden z nejlepších ročníků v historii. Cukernatost a vyzrálost hroznů je výborná, bude však menší výtěžnost. Z kilogramu hroznů se vyrobí méně vína," uvedl Vajčner.

Menší ztráty zaznamenaly Vinné sklepy Valtice. "Na tu nepřízeň počasí, co nás postihla, to ještě dopadlo dobře. Normálně sklidíme tak 450 galonů, letos to bude asi o sedmdesát méně," uvedl již dříve generální ředitel firmy Marek Šťastný.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info