Souhrn událostí uplynulého dne – 20.11.2012

Vláda znovu projedná Zásady státní lesnické politiky

Vláda by se ve středu měla vrátit k projednávání Zásad státní lesnické politiky. Kabinet se již materiálem zabýval koncem října, kdy jej vrátil ministerstvu zemědělství k dopracování. Dokument má nahradit podobnou dlouhodobou koncepci z roku 1994 a doplnit Národní lesnický program z roku 2008. Návrh mimo jiné počítá se zachováním podílu lesů ponechaných samovolnému vývoji, jako jsou například Národní parky.

Za deset let se stavy prasat na jihu Čech snížily o 60 pct

Za posledních deset let se stavy prasat na jihu Čech snížily o zhruba 60 procent na 164.953 kusů a stavy skotu o osm procent na 212.018. Naproti tomu se o 70 procent zvýšil počet ovcí, o 87 procent koz a o 40 procent počet koní. Těch se na jihu Čech chová 4513, což je nejvíce v zemi.

Jíme málo našich ryb, EU to chce změnit

Čeští rybáři získají z evropských fondů další desítky milionů korun. Zástupci Evropské komise chtějí zvýšit produkci sladkovodních ryb v členských státech a hodlají přimět Evropany, aby je i více jedli. Zatím se téměř 70 procent sladkovodních ryb do Evropy dováží. Dotace půjdou do velkochovů, ale i do rodinných farem.

Zemědělské odbory chtějí v příštím roce růst mezd o 4 pct

Zemědělské odbory požadují, aby mzdové tarify v odvětví v příštím roce rostly v průměru o čtyři procenta, řekl dnes ČTK jejich předseda Bohumír Dufek. Odboráři zároveň chtějí navýšení minimálního příspěvku na penzijní pojištění ze současných 350 na 450 Kč. Agrární podnikatelé budou při jednání o kolektivní smlouvě prosazovat nižší růst mezd.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info