Vláda schválila rozpočet SZIF, bude mít méně peněz

Vláda vedle návrhu státního rozpočtu na příští rok schválila také návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády. Fond by měl v příštím roce hospodařit s 33,9 miliardy korun, což je o více než pět miliard nižší částka než letos. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací.

Z celkové částky má být 32,3 miliardy použito na společnou zemědělskou politiku. Na marketing by mělo jít 200 milionů Kč, na správní výdaje 1,46 miliardy korun.

Podle mluvčího SZIF Petra Hlavatého je snížení rozpočtu dáno poklesem finančních prostředků na projekty v rámci Programu rozvoje venkova. Částka by však podle mluvčího v průběhu příštího roku měla vzrůst a celkový rozpočet se blížit letošnímu.

SZIF administruje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu. Zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají finanční prostředky oprávněně. Spravuje také národní značku kvalitních potravin Klasa.

Vláda dnes také schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 100 miliard korun. Aktualizovaný návrh rozpočtu předložený ministerstvem financí po nedávném úspěšném schválení vládního balíčku daňových změn má proti původnímu návrhu výdaje a příjmy o 4,1 miliardy korun nižší. Prvním čtením nového návrhu státního rozpočtu na příští rok se bude Sněmovna zabývat příští středu 28. listopadu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info