Rybáři z Podhradského rybníka před opravou vylovili tunu kaprů

Rybáři dnes z Podhradského rybníka v Plumlově na Prostějovsku vylovili tunu kaprů a několik stovek kilogramů štik a candátů, aby vodohospodáři mohli rybník před plánovanou opravou poškozené hráze úplně vypustit. Vylovené ryby ale nejsou určeny pro předvánoční trh a Povodí Moravy je přemístí do vodních nádrží ve svém rajonu. Podhradský rybník slouží jako čistící zóna pro Plumlovskou přehradu, která je rovněž vypuštěná kvůli opravě hráze.

"Kapři byli větší, než jsme čekali. Vysazeni byli letos na jaře a předpokládali jsme, že budou vážit v průměru zhruba dva kilogramy. Proto jsme se před výlovem rozhodli, že je nebudeme prodávat. Nakonec měli 3,5 kilogramu," řekla dnes ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Povodí Moravy připravuje opravu hráze Podhradského rybníka kvůli tomu, že je v nevyhovujícím stavu a prosakuje jí voda. Problémy podle vodohospodářů zřejmě způsobuje nestabilní základová konstrukce historické stavby, která se v minulosti neodstranila a zůstala součástí tělesa hráze. Údajně jde o přívodní kanál pro bývalou pilu, kterým byla voda vedena napříč hrází. "Domníváme se, že při likvidaci tohoto kanálu nebylo místo dostatečně sanováno," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Povodí Moravy proto zadalo geofyzikální průzkum, který odhalí materiálové složení a případné problémy v materiálech hrázového tělesa. Na průzkum naváže projekční příprava sanace hráze, která bude hotová do února roku 2013. Vodohospodáři poté zahájí rekonstrukci hráze.

Vypuštění rybníka a jeho vymrznutí bude mít pozitivní vliv i na boj proti sinicím, které se v něm přemnožily na konci léta. Jeho opětovné napouštění Povodí Moravy spojí s dávkováním látek pro vysrážení fosforu na přítocích do rybníka.

Z Podhradského rybníka už předloni odborníci vytěžili nánosy plné živin pro sinice a voda do něj byla napuštěna zhruba po půl roce loni v únoru. Kvalita vody se ale v létě opět zhoršila. Vodohospodáři však odmítají, že by investice přesahující 23 milionů korun přišla vniveč. Podle nich se na kvalitě vody odrazilo horké počasí, ale i neustálé znečišťování vody splašky obyvateli z okolních obcí, kteří nejsou napojeni na kanalizaci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info