Vláda rozhodne, zda stát uvolní 100 tisíc tun obilovin pro zemědělce postižené suchem

Předpokládaný nedostatek zejména krmných obilovin způsobený suchem by zemědělcům mohla pomoci vyřešit půjčka či prodej až 100 tisíc tun obilovin ze státních hmotných rezerv. Návrh ve středu projedná Nečasův kabinet.

Nedostatek obilovin na tuzemském trhu způsobilo letošní nepříznivé sucho. "Nedostatek lze řešit dočasným snížením minimálního limitu obilovin o 100 tisíc tun s platností do 31. 12. 2013 formou půjčky či prodeje. Předpokládá se, že budou poskytovány krmné obiloviny pro zemědělské podnikatele podnikající v suchem postižené oblasti," stojí v předkládací zprávě pro vládu.

Zemědělský podnikatel, který by možnosti chtěl využít, v praxi bude muset požádat na příslušné Agentuře pro zemědělství a venkov (AZV) o potvrzení, že obhospodařuje více než 30 procent výměry pozemků v suchem postižené oblasti. Které oblasti budou do této kategorie spadat, rozhodne ministerstvo zemědělství.

Zároveň také musí požádat příslušnou AZV o potvrzení počtu velkých dobytčích jednotek (VDJ) na základě výpisu z centrální evidence zvířat a výpočet výše možného nároku na půjčku obilovin. VDJ je přitom jednotka, která představuje 500 kilogramů živé váhy zvířete. Potvrzení nesmí být starší více než 30 dní před podáním žádosti. Následně mu pak může být poskytnuta půjčka maximálně ve výši jedné tuny obilovin na jednu VDJ přežvýkavce a dvou tun na jednu VDJ u prasat a drůbeže.

Samotný zemědělec bude žádat o půjčku Správu státních hmotných rezerv (SSHR), se kterou i podepíše příslušnou smlouvu o půjčce. Žádosti o půjčku se přitom budou podávat na pracoviště správy ve vyhlášeném termínu tak, aby v případě, že součet všech požadavků na půjčku a prodej obilovin bude vyšší než 100 tisíc tun, mohlo být provedeno krácení jednotlivých požadavků. V případě, že se v 1. kole půjček a prodejů nevyčerpá celé vyčleněné množství obilovin, může být vyhlášené 2. kolo.

Minimální množství půjčky je v návrhu stanoveno na 10 tun obilovin a půjčka bude poskytována na základě složení jistoty žadatelem u SSHR, která bude sloužit ke krytí půjčeného obilí. Za její poskytnutí je přitom stanovena výše úroku 0,485 procenta za každý i započatý měsíc trvání půjčky. Za vyskladnění a zpětné naskladnění zboží žadatelé o půjčku také budou muset zaplatit příslušným skladům manipulační poplatky, a to ve výši 78 korun bez DPH za jednu tunu, a to při vyskladnění i naskladnění.

"V konkrétních podmínkách a postupech pro poskytování půjček obilovin, které budou zpracovány ve spolupráci ministerstva zemědělství a SSHR, budou stanoveny jednotlivé kvalitativní parametry pro každou krmnou obilovinu (pšenice a ječmen krmný, kukuřice). Zároveň se v těchto podmínkách vyhlásí ceny pro jednotlivé krmné obiloviny," přibližuje materiál.

Zásoby obilovin z hmotných rezerv totiž budou zapůjčeny za cenu, za kterou "v případě nevrácení půjček bude možné nakoupit obiloviny tak, aby se SSHR nevystavila riziku případných ztrát". Pro krmnou pšenici, krmný ječmen a kukuřici tak návrh počítá s cenou 4500 korun bez DPH za tunu. Zemědělec také bude muset zajistit a uhradit dopravu spojenou s půjčkou obilovin.

"SSHR také může krmné obiloviny uvolnit i formou prodeje za předpokladu, že prodejní cena obilovin nebude nižší než tržní cena obvyklá v době uzavření obchodu tak, aby se nejednalo o veřejnou podporu ve smyslu Smlouvy o fungování EU," dodává materiál pro vládu.

Miroslav Kynčl

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info