Lesy ČR podepsaly smlouvy na lesní práce. Jde o miliardy

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) má podepsané všechny smlouvy z miliardového tendru na lesní práce a prodej dřeva v letech 2013 až 2017. Poslední ze 30 smluv podnik podepsal minulý týden. Nejvíce jednotek získala firma Progles, a to čtyři.

LČR také uzavírají smlouvy s firmami, jež budou dočasně pracovat na 29 jednotkách, kde dosud pracovala zkrachovalá společnost Less & Forest. Sdělil to mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi.

Tendr na léta 2013 až 2017 se týkal zhruba pětiny území státních lesů a měl odhadovanou celkovou hodnotu lesnických prací 2,57 miliardy korun bez DPH.

Několikaměsíční zpoždění

Podpisem smluv podnik podle Boublíka v dostatečném předstihu ukončil veřejnou zakázku a zajistil tím kontinuální pokračování prací v lesích v nejbližším období. V minulých letech uzavírání smluv na daný rok pravidelně nabíralo několikaměsíční zpoždění. Kontrakty se mnohdy podepisovaly až začátkem kalendářního roku, což dřevaři kritizovali.

Za firmou Progles v tendru 2013+ získaly po třech jednotkách firmy Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Solitera a Kloboucká lesní. Další tři firmy mají dvě jednotky a 11 firem má po jedné. Společnosti Wotan Forest a Uniles z impéria podnikatele Andreje Babiše mají celkem tři jednotky.

Firma může odstoupit

Počty podepsaných smluv u jednotlivých firem mnohdy neodpovídají tomu, jak se firmy s cenovými nabídkami umístily při otevření obálek. Například firma Progles získala sedm prvních míst, smlouvy ale uzavřela jen čtyři. Na pěti jednotkách dala nejlepší nabídku společnost KHL-EKO, ale smlouvu nemá žádnou. KHL-EKO je spojená se zkrachovalým holdingem Less. Firma může z prvního místa odstoupit, smlouvu pak může uzavřít další v pořadí. Celkem se o zakázky ucházelo 30 subjektů, které podaly celkem 268 nabídek, tedy průměrně 8,65 nabídek na jednu jednotku.

Práce na 29 územních jednotkách po Less & Forest, která byla největším obchodním partnerem LČR, budou do konce května 2013 dočasně dělat firmy vybrané takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění. „K dnešnímu dni bylo v těchto řízeních podepsáno již 12 smluv. Zbytek smluv by měl být uzavřen do konce listopadu," uvedl mluvčí. Podnik podle něj současně uveřejnil předběžné oznámení nutné pro vyhlášení otevřeného tendru na těchto jednotkách. Tendr chtějí LČR zahájit v polovině prosince, smlouvy z něj budou uzavírat s účinností od 1. června 2013 na dobu od sedmi měsíců do tří let a sedmi měsíců.

Autor: ČTK, Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info