Slámové víno? Letos hrozny zpracuje jen pár vinařů

Vína, která jsou malá vyráběným množstvím, ale jsou veliká chutí. Tak označují vinaři slámová a ledová vína. Ta lidé ochutnávají kvůli náročnosti jejich výroby nejdříve až na začátku nového roku. Prestižní produkt však letos vyrobí jen zlomek vinařství. Může za to nedostatek hroznů i nejistota při jejich zpracování.

Většina pěstitelů se totiž nejprve snaží zajistit dostatečné množství klasických odrůdových vín, která jsou u nás nejžádanější.

„I standardních druhů máme letos méně než obvykle, proto jsme se rozhodli, že ledová a slámová vína letos vynecháme," řekl sommelier Templářských sklepů Čejkovice Jakub Šamšula.

Sdělil však, že zákazníkům nabídnou lahve starších ročníků. „Máme ještě zásoby z minulých let, kdy jsme tato vína pravidelně vyráběli. Právě ty uvedeme na trh," uvedl Šamšula.

Ani Vinařství Veverka, které jako jedno z prvních začalo na Moravě ledová vína vyrábět už v roce 1996, ho v letošní sezoně nenabídne.

„Může za to především čtyřicetiprocentní pokles množství hroznů, které se v tomto roce urodily," vysvětlil Tomáš Veverka. Podle něj od roku 2000, kdy bylo novelou vinařského zákona přidáno mezi přívlastková vína, počet vinařů nabízejících ledová a slámová vína příliš neroste.

Hnijí nebo zmizí

„Je to sice prestiž, ale na druhou stranu také obrovské riziko. Hrozny na slámové víno mohou během sušení shnít a o ty, které necháte kvůli ledovému vínu dlouho na vinici, zase můžete přijít," sdělil Veverka. Také jeho firma o hrozny v minulosti několikrát přišla. Při čekání na mráz se totiž staly cílem srn, zajíců nebo ptáků.

Naopak Rulandské šedé nechává letos na svých vinicích dozrát Tomáš Krist. „Chci z něj vyrobit ledové víno. Kromě něj prodávám čtyři odrůdy slámových vín starších ročníků," informoval Krist.

Získat pro svá vína speciální označení ovšem není jednoduché. Musí splňovat zákonem stanovené podmínky.

„Ledové víno musí být sbíráno a lisováno při teplotě mínus sedm stupňů Celsia a nižší. Slámové víno se musí zase alespoň tři měsíce sušit, pokud však dosáhne cukernatosti dvaatřicet stupňů již dříve, může jej vinař začít lisovat. Stejně sladký mošt musí mít i hrozny u ledového vína," řekl Martin Půček ze Svazu vinařů České republiky. Nové víno poté musí vinaři nechat zkontrolovat pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Zvláště hrozny určené na výrobu slámového vína potřebují zvláštní zacházení. „Sbírají se v září a v říjnu, když jsou vyzrálé, a musí být ve stoprocentním zdravotním stavu, jinak hrozí, že bobule shnijí," vysvětlil Šamšula.

Poté musí zmíněné tři měsíce ležet v dobře větrané místnosti. „Setkal jsem ale i s tím, že je pro dosažení co nejlepšího výsledku nechal jeden vinař sušit celý rok," vzpomněl Šamšula.

Hotové slámové a ledové víno má zlatavě jantarovou nebo rubínově červenou barvu. Jeho vůně je jemně ovocná, doplněná intenzivními medovými tóny, jež jsou způsobené vysokým obsahem přírodního cukru. Prodávají se většinou ve dvoudecilitrových lahvích a jejich cena se nejčastěji pohybuje mezi třemi až šesti sty korunami za láhev.

Podle Martina Půška cena tohoto vína klesá, protože se zvyšuje konkurence. „Dováží se víc i ze sousedních států, hlavně Francie, Itálie, Rakouska a Slovenska," uvedl Půška, podle kterého mohou vína ještě zlevnit.

Autor: Zuzana Černá

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info