Pečivo a maso do Vánoc podraží, kvůli obilí i energiím

Zdražení základních potravin zasáhne jihomoravské obchody už za několik dní. Neúroda obilí a rostoucí ceny energie i benzinu tlačí obchodníky ke zdražení pečiva, masa i dalšího zboží. Někteří zvednou ceny až o desetinu.

V letošní sklizni přišli jihomoravští zemědělci asi o šedesát procent úrody obilí. První vlnu zdražení pocítili obchodníci už před několika týdny. „Cena chlebové mouky se zvýšila o čtvrtinu a pekaři kupují tunu za bezmála devět tisíc korun," uvedl předseda Svazu pekařů a cukrářů v České republice Jaromír Dřízal.

Potvrzuje to Libor Podpěra z brněnské Podpěrovy pekárny. „Obilí nám zdražilo skokově už před několika týdny. Zatím jsme se snažili, aby to zákazníci nijak nepoznali, ale už to takto dál nemůžeme držet," řekl.

Cena stagnuje

Podle Dřízala mnoho pekáren bojuje o svoji existenci. „Od nástupu krize cena, za kterou dodávají chléb obchodníkům, stagnuje, zatímco náklady na výrobu rychle rostou. Pekárny již prakticky neinvestují, což snižuje jejich konkurenceschopnost. A navíc musejí šetřit na svých zaměstnancích," upozornil.

Majitel brněnského Pekařství Makovec Aleš Makovec plánuje zdražit od prvního prosince. „Máme informace, že od tohoto data zvýší ceny i velké pekařské koncerny. Připojíme se k nim. Kromě dražšího obilí nám vzrostly náklady na energie, mzdy i dopravu. U některých výrobků zdražíme až o deset procent, u jiných musíme kvůli konkurenci ceny podržet," řekl pekař. Na výrobu mouky mlynáři zatím nakupují české obilí. Pokud je budou muset dovážet třeba z Ukrajiny, pečivo zdraží znovu.

Z vlastních zásob

Vyšší cena obilí znamená vyšší náklady i ve výrobě masa, protože ho chovatelé prasat a skotu používají ke krmení. „Cena za tunu vystoupala kvůli suchu z třech tisíc skoro až k šesti tisícům korun. Máme štěstí, že nemusíme nakupovat a vystačíme s obilím z vlastních zásob," podotkl výkonný ředitel Zemědělského družstva Velké Pavlovice Štefan Greguš. Chovatelé dobytka se letos potýkají také s nedostatkem slámy na podestýlku.

Zákazníci letos před Vánoci nakoupí v řeznictvích asi o pětinu dráž než před rokem. „Loni jsme nakupovali kilogram vepřové půlky za 42 korun, letos stojí jedenapadesát i pětapadesát. Není to příjemné. Snažíme se ceny zvyšovat, až když se zisk výrazně propadne. Ale zdražení energií od příštího roku se do cen promítne opět," sdělila Jana Kaloudová z brněnského řeznictví Bubla.

Autor: Petra Kozlanská

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info