Souhrn událostí uplynulého dne – 26.11.2012

Ceny vstupů v zemědělství rostou letos rychleji než ceny komodit

Ceny vstupů do zemědělství v Česku v dosavadním průběhu roku rostou rychleji, než se zvyšují výkupní ceny zemědělských komodit. Podle údajů, které na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), vstupy za tři čtvrtletí podražily o 3,1 procenta, ceny komodit vzrostly o 0,8 procenta.

Obnovu zemědělské krajiny žádá přes 20 tisíc lidí. Petice už je ve sněmovně

Petici za obnovu zemědělské krajiny, která se vztahuje k debatě o použití dotací do zemědělství po roce 2013, zatím podepsalo více než 20 000 lidí. Organizátoři petice v tomto týdnu předali podpisové archy do Poslanecké sněmovny. ČTK to zjistila na internetových stránkách petice. Petiční výbor sněmovny by se měl peticí zabývat začátkem ledna, stojí na webu.

ČSÚ: Chovy prasat v Olomouckém kraji jsou na desetiletém minimu

Početní stavy prasat chovaných v Olomouckém kraji klesly na desetileté minimum. Letos v dubnu bylo v tamních chovech ustájeno 90.100 prasat, kterých bylo meziročně o téměř pětinu méně. Naopak propad počtu chovaného skotu se zastavil a počet slepic vzrostl. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Klesající počty vykazují chovy prasat v celé České republice.

Evropští farmáři se neshodnou. Dotace se opozdí

Zemědělce, kteří jsou největšími příjemci bruselských dotací, ohrožují spory uvnitř Evropské unie. Od roku 2014 se má měřit novým metrem společné zemědělské politiky, ten se však zřejmě do tohoto data nestihne schválit, a to znamená zpoždění části dotací. Společnou zemědělskou politiku EU pro období 2014 až 2020 se už nepodaří schválit tak brzo, aby mohla od ledna 2014 začít fungovat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info