Komora podpoří diskusi o biopalivech

V pátek 9. listopadu navštívila Agrární komoru ČR delegace amerických odborníků ze státu Iowa spolu se zástupci české společnosti Mitas. Vysvětlení, jak se tito lidé dostali dohromady spolu se zástupci agrární komory, je nasnadě.

Firma Mitas, která má od dubna v USA ve státě Iowa v provozu závod na výrobu pneumatik, požádala v létě mediální pracovnici Agrární komory ČR Eugenii Línkovou o zprostředkování spolupráce s kapacitami Iowské zemědělské univerzity, kde byla před léty na stáži a je s tamními profesory ve stálém kontaktu. Stačilo několik e-mailů a kontakty na přední kapacity iowského univerzitního města Des Moines byly na světě.

Propojení na iowské kapacity se podařilo

Jak totiž již dříve generální ředitel holdingu Mitas Jaroslav Čechura předeslal, v Iowě se již setkali s guvernérem tohoto silně agrárního státu Terry Branstadem, ale na univerzitní lídry zatím nedosáhli. A právě s nimi se po pár týdnech mohli setkat přímo v Praze. Nejdříve ale hned z letiště jejich cesta vedla do Agrární komory ČR, kde se Mark Laurenzo, manažer pro rozvoj obchodu a Debi V. Durhamová, ředitelka iowského úřadu pro rozvoj hospodářství, setkali s prezidentem této agrární organizace a nově i senátorem Janem Velebou.

Dohoda na americko-české konferenci k biopalivům

A právě tito lidé spolu s Anke Goebel de Méndezovou, ředitelkou zastoupení ve Frankfurtu nad Mohanem na jedné straně a se dvěma zástupci Mitasu, Vladimírem Dušánkem, ústředním ředitelem pro kontrolu, a Ondřejem Vejsadou, zastupujícím ředitelem kontrolingu, se společně v sídle Agrární komory ČR setkali s jejím prezidentem Janem Velebou a rozvinuli velmi zajímavou diskusi. Jejím vyústěním má být v příštím roce v červenci konference na téma paliva druhé generace.

V USA se totiž ukazuje, že než výroba biopaliv z kuřice a sóji nebo cukrové třtiny má větší budoucnost produkce etanolu z celulózy. Existuje projekt mezi USA a Evropskou unií, který již v první fázi spustil výrobu etanolu z těchto paliv druhé generace v Itálii a v příštím roce na něj naváže produkce 152 000 hektolitrů etanolu v Iowě.

Guvernér státu Iowa Terry Branstad chce proto v příštím roce po návštěvě Itálie uspořádat v České republice konferenci na téma paliva druhé generace a vyvolat diskusi, jak dál ve světě v tomto oboru. Agrární komora ČR má podle svého jejího prezidenta Jana Veleby zájem být jejím spoluorganizátorem. Tato schůzka proto odstartovala přípravy na něco ojedinělého a v historii produkce biopaliv zásadního.

zdroj: Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info