Veleba: Jezte české brambory, jinak z našich polí zmizí

Z českých a moravských polí zmizí brambory a cibule, varuje Agrární komora. Produkce těchto plodin u nás totiž rok od roku klesá. Například plocha pro pěstování brambor se letos meziročně snížila o 11 procent. Podle odborníků by lidé neměli preferovat pouze cenu, ale i kvalitní českou produkci. Tímto způsobem se před nedávnem podařilo zachránit český česnek.

"Je to varování. Vysazujeme již pouhých 30 tisíc hektarů brambor. Pokles bychom měli zastavit. Tam, kde zmizí brambory, nastupuje jediná plodina, a to je řepka," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. 

Proč české brambory mizí? Příčiny jsou ekonomické. Za hlavní důvod označil Veleba nízkou cenu, kterou pěstitelům platí obchodníci. "Pěstitelé si nemohou dovolit dlouhodobě dotovat výrobu, která je ztrátová. Brambory jsou velmi náročné na technologii, je drahá sadba i sklizeň. Loni byl velmi úrodný rok a obchodníci vykupovali kilo konzumních brambor za 1,50 korun. I laik pozná, že takto to dělat nejde," řekl Veleba. Hypermarkety tehdy nabízely pytel brambor v akci dokonce i za necelé tři koruny. "Ty tři koruny mají přilákat zákazníky do marketů, a ne kupovat brambory," řekl tehdy předseda bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Veleba: Dotace se bohužel zvrhly

Další příčinou, proč českých brambor ubývá, jsou nerovné podmínky v udělování evropských dotací mezi starými a novými zeměmi EU. "Bohužel se ty dotace zvrhly. Například rakouští bramboráři dostávají dotace prostě vyšší," uvedl Veleba. Na technické brambory, ze kterých se vyrábí škrob, dostávají podle Veleby západní zemědělci dotace dokonce dvojnásobné.

Dalším problémem jsou nízké hektarové výnosy. "Historicky je to založeno na tom, že brambory byly pěstovány v oblastech s horší kvalitou půdy. Ani klimatické podmínky nemáme úplně ideální. Problémem, o kterém se nemluví, ale který se začíná plíživě projevovat, je i eroze. Kvalita půdy se postupně zhoršuje," upozornil agrární analytik Petr Havel. 

Doba, kdy se Česko spoléhalo na vlastní zásoby brambor, je minulostí

Doba, kdy se Česko bezpečně spoléhalo na vlastní zásoby vypěstovaných brambor, je dávno minulostí. ČR ztratila v pěstování brambor svou soběstačnost a 15 procent produkce musí dovážet. Spásu českých brambor proto vidí odborníci ve větší osvětě a propagaci. "Lidé by měli preferovat české brambory, protože je to tradiční česká surovina a v naší kuchyni má své základní místo," uvedl Havel. "Pokud budeme vše dovážet ze zahraničí, zejména lidé na venkově ztratí i ty stávající pracovní příležitosti, které ještě mají," dodal. 

Spotřebitel by neměl preferovat pouze cenu, ale i tuzemskou produkci. Lidé v zemích EU to tak dělají. Na příkladu česneku lze doložit, že to možné je. Po záplavě levného čínského česneku se Češi začali shánět po česneku českém, který je kvalitnější. Z našich polí však téměř zmizel.

Havel však poukázal na fakt, že ne všichni pěstitelé brambor nebo cibule jsou na sestupu. "Například Všestarská cibule má dokonce ochrannou známku Evropské unie a je jeden z mála subjektů, který svou produkci navyšuje.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info