Plochy brambor klesly v ČR za 45 let na desetinu

Pěstební plochy brambor v Česku klesly od druhé poloviny 60. let minulého století na desetinu tehdejších hodnot. Vyplývá to z údajů Ústředního bramborářského svazu. Dlouhodobý pokles ploch pokračoval i letos. Kvůli jejich snížení i nižšímu hektarovému výnosu má být letošní úroda brambor takřka o pětinu nižší než před rokem.

"V letošním roce se brambory pěstovaly na 30.652 hektarech, v roce 2011 to bylo 33.580 hektarů. Jedná se prakticky o devítiprocentní pokles, což rozhodně není zanedbatelné," uvedl tajemník svazu Josef Králíček. Ještě v roce 1966 se v Česku brambory pěstovaly na více než 300.000 hektarech, nad hranicí 100.000 se plochy držely do roku 1994.

Podle v říjnu zveřejněného odhadu Českého statistického úřadu má letošní produkce brambor dosáhnout zhruba 654.000 tun, meziročně o 18,9 procenta méně.

Meziročně nižší sklizeň s sebou však nese pro pěstitele příznivější ceny. "Rekordní výnos bramboráře nezachrání, ti potřebují rentabilitu a stabilitu produkce," podotkl Králíček. Loni prodávali zemědělci kilogram brambor i za cenu nižší než dvě koruny za kilogram. Nyní překročila farmářská cena brambor tři koruny za kilogram a podle Králíčka lze očekávat její pozvolný růst. "Dovolím si tvrdit, že za kvalitní brambory dostanou v této sezoně bramboráři slušně zaplaceno," uvedl.

Podle již dříve svazem uvedené informace však farmáři za celou sklizeň potřebují dostat ke 4,50 Kč za kilogram, aby se jim vyplatilo brambory pěstovat."Pokud by se nyní cenově opakovala sezona 2011/2012, konstatovali bychom na jaře 2013 zřejmě další citelný pokles produkčních a množitelských ploch," upozornil tajemník bramborářů.

Brambory podobně jako další plodiny náročné na vstupy a s vyšším pěstitelským rizikem jsou na českých polích nahrazovány z tohoto pohledu méně náročnou řepkou a obilím.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info