Polský soud zakázal košer a halal přípravu masa, EU chystá protiútok

Polský ústavní soud ve středu rozohnil členy tamní židovské a muslimské  komunity. Na žádost ochránců zvířat totiž zakázal tradiční rituální zabíjení,  při kterém není zvíře omráčeno před tím, než mu je proříznuto hrdlo. Odvážný  krok polského soudu však brzy narazí, legislativa EU od ledna příštího roku  rituální zabíjení zvířat na náboženské půdě povoluje.

Podle rozhodnutí soudu je rituální zabíjení zvířat v rozporu se zákonem. Není  však jasné, zda se nové nařízení vůbec dostane do praxe. Soud dal polské vládě lhůtu do konce roku, aby na rozsudek reagovala. Buď rituální zabíjení na jatkách  zakáže, nebo přesvědčí parlament o nutnosti změny zákona.

Od 1. ledna navíc v platnost vstupuje nová směrnice EU, která má na košer a halal způsob přípravy masa jiný  názor. EU chce rituální zabíjení zvířat povolit, podmínkou je pouze striktní  využívaní na náboženské půdě.

Polský ministr zemědělství Stanislaw Kalemba však vidí situaci jasně, směrnice EU nejasnou situaci vyřeší a o legálnosti rituálního zabíjení zvířat  nebude pochyb. Kalembův úřad v minulosti vydal 17 povolení pro jatka, kde může  být košer a halal způsob přípravy masa používán. Podle nového polského nařízení  by však tato povolení neměla platit.

Se stanoviskem Kalemby nesouhlasí bojovníci za práva zvířat. Bojí se, že nové  nařízení EU bude umožňovat konkrétním státům celou řadu výjimek. "Je to jen na  nás, zda chceme, aby soudy uzákonily podobné zacházení se zvířaty," cituje  server BBC jednoho z ochránců Dariusze Gzyra.

Polsko se zákazem připojilo ke Švédsku, které bylo dosud jedinou zemí, kde je  rituální zabíjení zvířat zakázáno. Výrok soudu však v Polsku narazil i na  nesouhlasné názory ze strany veřejnosti. Poláci se obávají, že zákazem tradiční  muslimské a židovské přípravy masa bude mít Polsko ve světě obrázek země netolerantní k menšinám.

Zákaz signalizuje krizi tolerance v Evropě

Podobný názor zastává i polský prezident Bronislaw Komorowski. Podle něj je košer příprava  masa jen součástí židovské tradice. Když se podobná debata, jaká aktuálně probíhá v Polsku, rozhořela před rokem v Holandsku, Komorowski prohlašoval, že  "se jedná velkou krizi tolerance v Evropě" (více  o zákazu rituálního zabíjení zvířat v Holandsku čtěte zde).

Piotr Kadlcik, jeden z předních představitelů židovské komunity v Polsku,  uvedl, že výrok soudu je v rozporu s předešlou dohodou, která měla zajistit Židům možnost provádět košer přípravu masa. "Máme před sebou jasnou právní  neshodu, takže je zbytečné spekulovat, jak celá situace nakonec dopadne," uvedl  Kadlcik.

Polsko je v současnosti jedním z největších producentů košer a halal masa v  Evropě. Takto připravené výrobky exportuje do Turecka, Izraele a mnohých  arabských zemí. Hodnota košer a halal zboží určeného pro export v loňském roce  vyšplhala na 200 milionů eur (přes 5 miliard korun).

Košer a halal

Při halal (muslimském) a košer (židovském) způsobu přípravy masa řezník vždy  nařízne hrdlo zvířete a nechá ho pomalu vykrvácet.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info