Zemědělci dostanou v příštím roce 600 milionů korun z národních dotací

Více než 340 milionů korun přispěje v příštím roce ministerstvo zemědělství do nákazového fondu. Celkem se národní dotace do zemědělství v příštím roce vyšplhají na 600 milionů korun, odsouhlasil ve středu kabinet premiéra Petra Nečase (ODS).

Nákazový fond by měl bojovat proti rozšiřování rinotracheitidy skotu, tedy virovému onemocnění, které snižuje laktaci a plodnost u krav. Fond by se měl dále snažit minimalizovat riziko nákaz u prasat a drůbeže. "Cílem je nejen zlepšit hospodářské výsledky v našich chovech, ale i eliminovat možnost izolace českých chovatelů (vyspělé státy EU již chovy ozdravily nebo ozdravení probíhá) při obchodování s chovným skotem, prasaty, drůbeží, spermatem, vaječnými buňkami či embryi," vysvětluje materiál, který má Mediafax k dispozici.

V příštím roce by měli zemědělci dostat 80 milionů korun na zlepšení a udržení genetického potenciálu zvířat. Skoro 30 milionů korun by mělo jít v roce 2013 na zvýšení kvality rostlinné produkce bez chemického ošetření a na prevenci chorob přenosných osivem.

Včelaři by měli dostat podporu v hodnotě dvojnásobku letošní dotace, tedy 20 milionů korun na zachování počtů včelstev.

O dva miliony korun méně než letos získají zemědělci na podporu kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích a vinicích, ministerstvo jim poskytne osm milionů korun.

Dvacet milionů korun dostanou ovocnáři, budou si moci zaplatit část nákladů na výsadbu sadů, ve kterých by se měli snažit o zvýšení kvality a bezpečnosti plodů. "Ve výsadbách, založených na zásadách tohoto dotačního programu, je uplatňován racionální systém chemické ochrany s využitím chemických přípravků s nízkou toxicitou, kontroluje se dodržování mezních limitů těžkých kovů v půdě, preferuje se používání vhodné agrotechniky a jsou explicitně stanovené povolené odrůdy, které jsou vhodné pro tuto technologii pěstování," připomíná podmínky ministerstvo.

Na podporu hřebčínů v Kladrubech nad Labem, v Písku a v Tlumačově chce věnovat rezort ministra Petra Bendla (ODS) 10 milionů korun. Na rok 2012 jim ministerstvo poslalo o dva miliony korun méně.

Na zvýšení konkurenceschopnosti českých potravinářů našlo ministerstvo 50 milionů korun, měli by je věnovat na modernizaci a rekonstrukci výrobních zařízení a zavádění nových technologií.

Na zachování genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů dostanou zájemci 20 milionů korun.

"Rybářské subjekty v České republice zajišťují na rybnících vedle produkce ryb rovněž řadu funkcí ve veřejném zájmu a plní rovněž rozhodnutí vodoprávních úřadů a orgánů ochrany přírody. V důsledku těchto aktivit dochází k vícenákladům nebo k omezení produkce ryb na rybnících," uzavírá materiál o 10milionové dotaci pro rybníkáře.

Vláda odsouhlasila novou výši podpory na OZE, měla by zůstat na 11,7 miliardy

Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo na středečním jednání vládě nařízení, podle kterého zůstane výše podpory na obnovitelné zdroje energie (OZE) v hodnotě 11,7 miliardy korun, stejně jako v letošním roce. Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání potvrdil, že vláda navýšení podpory odsouhlasila.

Původně totiž měla podpora na rok 2013 klesnout o dvě miliardy korun oproti loňskému roku, tedy na 9,7 miliardy korun.

Ministři se však na nové hodnotě dohodnuli v minulém týdnu s  průmyslníky. "Pro druhé pololetí ještě budeme hledat eventuality, jak s  tím dále pracovat," řekl dříve ministr průmyslu Martin Kuba (ODS).

Celkově bude na podporu OZE v příštím roce i tak nutné vynaložit  zhruba 44 miliard korun a platba odběratelů by měla vzrůst o 46 procent.  Svaz průmyslu a dopravy ČR a zaměstnavatelské a podnikatelské  organizace budou proto hledat další možnosti, jak pro cenovou úpravu  získat prostředky z jiných zdrojů. "Budeme intenzivně jednat o tom, jak  najít dodatečné prostředky, aby příští rok došlo k úpravě cen," sdělil  prezident Svazu Jaroslav Hanák s tím, že v roce 2014 se chce zaměřit na  legislativní úpravy v této oblasti.

Pokud by státní podpora OZE zůstala na částce 9,7 miliardy korun,  mohla by výše příspěvku na OZE stoupnout až na více než 600 korun za  MWh, nyní by se podle Kuby měla držet okolo 583 korun. V letošním roce  byla v hodnotě 419 korun/MWh.

Jan Drahorád, Jan Soukup

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info