Předseda Zemědělského svazu zvolen viceprezidentem COGECA

Na čtvrtečním jednání prezidia evropské organizace zemědělských družstev – COGECA, byl předseda Zemědělského svazu Ing. Martin Pýcha zvolen jejím viceprezidentem. Ing. Pýcha se tak stal jediným členem vedení COGECA z řady nových členských zemí.  

Ing. Pých k tomu řekl: „Zemědělský svaz vždy podporoval myšlenku tržně orientovaného zemědělství, které je především producentem kvalitních potravin a tyto myšlenky budu obhajovat i v rámci reformy společné zemědělské politiky. Konkurenceschopnost zemědělců je vzhledem k prohlubující se globalizaci trhu s potravinami a zemědělskými komoditami stále více spojena s dobře fungujícími a konkurenceschopnými družstvy. Individuální zemědělský podnik či individuální farmář, byť třeba velký, se velmi těžko může účinně bránit tlaku v rámci potravinového řetězce, či se prosadit na světovém trhu.“ 

Zvolení českého zástupce do úzkého vedení jedné ze dvou největších evropských zemědělských organizací je o to významnější, že v současnosti vrcholí na evropské úrovni jednání o budoucí podobě Společné zemědělské politiky EU na dalších sedm let. Hlas českých zemědělců, kteří jsou již dnes vnímáni jako jedni z nejaktivnějších z nových zemí EU při jednání o reformě SZP, tak může být ještě posílen. 

Předseda Zemědělského svazu tento názor potvrdil: „Jedním z cílů mé kandidatury je samozřejmě snaha o lepší obhajobu našich zájmů v rámci reformy Společné zemědělské politiky EU. Ve spolupráci s dalšími nevládními organizacemi jsme vždy usilovali o to, aby bylo dosaženo spravedlivého postavení zemědělců v celé EU a proto jsme vždy bojovali proti diskriminaci našich farmářů v rámci společné zemědělské politiky“. 

COGECA je evropskými institucemi uznávána jako hlavní zástupce a mluvčí sektoru zemědělských a rybářských družstev. V současné době zastupuje zájmy cca 40 000 zemědělských družstev zaměstnávajících asi 660 000 lidí a disponujících ročním obratem přes 300 miliard eur.   

V Praze dne 30. listopadu 2012

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Předseda Zemědělského svazu ČR: Ing. Martin Pýcha, tel.: 602 790 273, pycha@zscr.cz

Zemědělský svaz České republiky (ZS CR) je největší zaměstnavatelskou organizací v zemědělství. Z celkového počtu pracovníků v zemědělství členové ZS ČR zaměstnávají 42 %. Svaz je právnickou osobou, která je dobrovolným, nezávislým, nevládním a nepolitickým sdružením právnických a fyzických osob – zemědělských obchodních společností, zemědělských družstev, odbytových družstev a společností, zemědělců a dalších podnikatelů, jejichž podnikání je především zaměřeno na zemědělství.

Svaz je člen Konfederace zaměstnavatelských podnikatelských svazů a zastupuje zemědělce v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě).

Svaz také reprezentuje zemědělská družstva prostřednictvím svého členství v  Družstevní Asociaci ČR a jako její člen se podílí činnosti Mezinárodního družstevního svazu v evropském regionu – Družstva Evropa.  Více informací naleznete na www.zscr.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info