První náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich zahájil konferenci Národní sítě zdravých měst

V Kaiserštejnském paláci v Praze se uskutečnila "Přehlídka nejlepších místních Agend 21“. Obce, města a regiony obdržely ocenění ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a zároveň předvedly vlastní postup v řízení obcí a zapojování veřejnosti v oblasti životního prostředí, doprav a místní ekonomiku. Pozornost byla věnována i sociální oblasti a podpoře zdraví. Ocenění obdržel mikroregion Drahanská vrchovina, města Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice, Prostějov, Vsetín a obec Křižánky.

Mezinárodní Projekt Zdravé město za patnáct let trvání projektu sdružuje 1300 Zdravých měst ve 30 zemích světa, např. Británii, Francii, Itálii a Německu. Hlavním cílem iniciativy Světové zdravotní organizace je podpora na úrovni měst, obcí a regionů realizaci mezinárodně uznávaných hodnot, jakými jsou zdraví, udržitelný rozvoj a kvalita života.

Konference se věnovala práci v municipalitách s ohledem na strategické plánování měst/obcí/regionů nebo dalším rozvojovým koncepcím a jejich vazbou na schválený rozpočet.

Ministerstvo životního prostředí nejvíce oceňuje vždy ta města, která se prokáží hlavně svojí aktivitou v čisté mobilitě či alternativní dopravě, v rozvoji ozeleňování místních ploch a úsporám v energii s dopady na místní ekonomiky.

„Město Prostějov se po delší odmlce mezi úspěšná města vrátilo díky svému unikátnímu systému dopravy, plně vybaveného ekologickým pohonem na stlačený zemní plyn CNG“ uvedl první náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich.

Energetické úspory byly oceněné i u měst Litoměřice a Kopřivnice. Kopřivnice ukázala např. možnosti energetických úspor metodou EPC, která spočívá v tom, že do budovy ve vlastnictví města investuje soukromá firma, které se poté investice včetně dohodnuté odměny splácí z úspor nákladů na vynaložené energie.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

tiskový mluvčí MŽP a ředitel odboru tiskového a marketingu

Mobil: 606 111 060

Email: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info