Průzkum: Hmotnost čokoládových výrobků za pět let klesla o 7 pct

Čokoládové výrobky v českých obchodech zmenšily za posledních pět let svou hmotnost v průměru o sedm procent. Vyplývá to z výsledků dlouhodobého sledování agentury ppm factum. Výrobci podle agentury ke snížení gramáže sáhli, aby prodejní řetězce nemusely zvýšit ceny a zastavily propad ziskovosti výrobků.

"Pokud si zákazník zakoupil v roce 2008 například průměrnou čokoládu, čokoládovou tyčinku nebo bonboniéru o hmotnosti 150 gramů, nyní pravděpodobně najde na regále za stejnou cenu tento výrobek v atraktivnějším obalu, ale pouze o hmotnosti 140 gramů," uvedla ppm factum. Přepočtená cena za jeden kilogram čokolády tak pozvolna stoupá.

Podle agentury výrobci a prodejci reagovali postupným snižováním gramáže od roku 2009 na pokles celkového prodeje způsobený hospodářskou krizí. V předchozím období let 2006 až 2008, kdy prodej čokolád, čokoládových tyčinek a bonboniér převážně rostl, výrobci spíše rozšiřovali sortiment a hmotnost výrobků příliš neměnili.

Agentura ppm factum sledovala od ledna 2006 do letošního listopadu hmotnost a ceny zhruba 150 čokoládových výrobků v prodejnách Albert, Billa, Globus, Interspar, Kaufland, Lidl, Makro, Norma, Penny, Tesco a dalších obchodech. Průměrná spotřeba čokolády v Česku zůstává přibližně na úrovni šest kilogramů na osobu ročně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info