Vliv strobilurinového fungicidního programu a dávek dusíku na septoriózu pšenice

Byly prováděny pokusy, které měly zjistit vliv strobilurinových fungicidů a různých dávek dusíku na septoriózu ozimé pšenice.

Během tří let byly ve Velké Británii prováděny čtyři polní pokusy, aby se zjistilo, zda přidání strobilurinového fungicidu k triazolovému fungicidnímu programu pro kontrolu chorob u ozimé pšenice, v kombinaci s různými dávkami hnojivého dusíku, mělo nějaký vliv na intenzitu listových chorob, stupeň stárnutí listů a následně na výnos. Původce septoriové skvrnitosti braničnatka pšeničná (Septoria tritici) byla dominantní listovou chorobou pozorovanou ve všech experimentech. Plocha křivkou progrese choroby (AUDPC) byla větší u neošetřených pozemků než u pozemků ošetřených fungicidy; ale účinnost programu obsahujícího strobilurinový fungicid nepřesahovala účinnost programu pouze se triazoly. Uzpůsobení kvadratické rovnice vztahu mezi koncentrací dusíku v listech a podílem plochy listů postižené Septoria tritici na relativním měřítku ve všech čtyřech experimentech ukázalo možnost, že by mohla existovat koncentrace dusíku u hostitelské rostliny optimální pro rozvoj S. tritici, spíše než jednoduché zvýšení nebo snížení koncentrace dusíku v rostlině. Výška rostlin se po aplikaci směsi epoxinazolu a trifloxystrobinu snížila; avšak nebylo jasné, zda existovalo spojení mezi výškou rostliny a intenzitou S. tritici. S. tritici způsobovala ve většině experimentů snížení  průměrné hmotnosti zrna (MGW). Byl učiněn závěr, že u ozimé pšenice může existovat koncentrace dusíku v listech optimální pro patogen Septoria tritici

Journal of Agricultural Science, vol. 150, 2012, č. 4, s. 411 – 426

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info