Organoleptické hodnocení odrůd jablek

Dne 29. 11. 2012 pořádal ÚKZÚZ v Drnovivích u Lysic každoroční organoleptické hodnocení odrůd jablek. Setkání se zúčastnili zástupci z řad ovocnářských odborníků VÚO Holovousy, za ÚEB Střížovice předseda dozorčí rady Jan Zíma, Ovocnářskou unii (OU) ČR místopředseda Jiří Horák a předseda OU Slovenska Marián Varga, zástupce ze slovenského ÚKSÚPU ředitel odboru ovocnářství a integrované produkce Samuel Michálek a specialisté ÚKZÚZ a zkušebních stanic ÚKZÚZ, Želešice a Lysice.

Hosty přivítala ředitelka Národního odrůdového úřadu (NOÚ) Radmila Šafaříková. Ve svém proslovu informovala o vývoji zkoušení odrůd v ÚKZÚZ, speciálně pak odrůd ovocných druhů. Hovořila o jejich registraci a ochraně práv. Zmínila i provádění smluvního zkoušení pro zahraničí – Rakousko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Nizozemí, Rumunsko a další země EU. Jako nejvýznamnějšího zahraničního partnera uvedla Odrůdový úřad Společenství (CPVO), který na základě splnění jím stanovených přísných kritérií pověřil Ústav prováděním technického zkoušení 21 rostlinných druhů, mezi nimiž jsou i jabloně.

Na setkání v Drnovicích byla hodnocena nejen kolekce registrovaných a právně chráněných odrůd, ale i nová šlechtění zařazená v současné době ve zkouškách ústavu. Vzorky (celkem 52 odrůd) byly dodány zkušebními stanicemi ÚKZÚZ Lysice a Želešice a z důvodu mrazíků, které postihly tyto oblasti, byla kolekce doplněna o odrůdy z výzkumných pracovišť mimo ústav. Výsledky organoleptického hodnocení slouží k doplnění informací o vlastnostech jednotlivých odrůd. Hodnotí se jak vlastnosti důležité z pohledu konzumenta, tak i vlastnosti, které ovlivňují skladovatelnost a transportovatelnost plodů (vzhled plodu, vůně, síla slupky, chuť, konzistence dužniny, šťavnatost a kyselost).

Výsledky budou publikovány po vyhodnocení a pouze pro orientační potřebu na tomto místě. V rámci této akce bylo šéfredaktorem časopisu Zahrádkář předáno ocenění předsedy ČZS pro zkušební stanici Želešice za poskytnutí kolekce odrůd jádrovin a skořápkatého ovoce na Výstavu Zahrada Čech 2012. Fakta:

V současné době je registrováno cca 3000 odrůd, z toho 450 ovocných druhů, 130 z nich zaujímají jabloně.

Právně chráněno je 690 odrůd zemědělských plodin, z toho ovocných 113 a jabloní pak 46.

Fotogalerie  

Vystavila: Ivana Kršková, Kancelář ústavu - PR, tel. 543 548 206, 737 267 642

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info