Téměř polovina majonéz na pultech obchodů šidí na vajíčkách nebo klame zákazníky

V sedmi ze 17 testovaných majonéz, mezi kterými je i výrobek se značkou kvality potravin Klasa, odhalil dTest nedostatečný podíl vaječných žloutků. V kile majonézy musí být minimálně jeden vaječný žloutek, ale  ošizené výrobky nesplnily ani tento limit, uvedl v  úterý Václav Beneš z dTestu.

"Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků," řekl Beneš. Potravinářská vyhláška ukládá výrobcům, aby do majonéz dávali alespoň dvě procenta vaječných žloutků. V testu propadly tři výrobky stejného výrobce, jímž je společnost Agrigol s.r.o. Polička. "V trojlístku takto ošizených výrobků byla i majonéza Poličanka, pyšnící se na obalu národní značkou kvality potravin Klasa," upozorňuje Beneš.

Další čtyři výrobky sice nárokům vyhlášky vyhověly, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu, což je také v rozporu se zákonem o potravinách. Ten zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené.

Pokud se zákazník rozhodne, že sáhne k výrobkům, které se hrdě hlásí k původním recepturám, zažije hořké zklamání. "To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové "Normy studené kuchyně" z roku 1959," srovnává Beneš. Tehdejším nárokům by dnes nevyhověla žádná z testovaných majonéz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info