Pekanovými ořechy z Teska hýbali červi, v jádrech byly i pavučiny

V žateckém Tesku odhalila kontrola ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce problém. V jádrech pekanových ořechů objevila živé červy.

"Senzorickým destruktivním hodnocením na místě byl v kontrolovaném vzorku (v každém kontrolovaném balení) zjištěn výskyt živých jedinců červů, jejich exkrementů, pavučin a zámotků. Jádra ořechů vykazovala silné poškození od tohoto škůdce," stojí na webu Potraviny na pranýři, nad kterým má záštitu ministerstvo zemědělství a potravinářská inspekce.

Kontroloři našli červy v několika baleních, jádra pocházela ze Spojených států amerických. Do Česka je dovezla slovenská firma Encinger, v Česku výrobek distribuuje Tesco. Kontrola narazila na červy v Tesku v Žatci, inspekce je odhalila 9. listopadu.

"Problém vznikl chybou dodavatele.. Výrobky jsme stáhli z prodeje a vydali jsme i oznámení pro zákazníky na náš web. S dodavatelem jsme ihned zahájili jednání, aby se situace neopakovala. U dodavatele byl zároveň proveden audit.," řekl Jan William Dvořák ze společnosti Tesco.

Ořechy s červy si tři lidé koupili, Tesku hrozí pokuta

Inspekce našla červy celkem v sedmnácti baleních. "Šlo o 1,19 kilogramů zboží," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Celkem ale bylo do prodejny dodáno dvacet balení, tři si tak lidé patrně i s červy uvnitř koupili.

Tesku za incident hrozí pokuta až 50 milionů korun. "Zjištěné skutečnosti jsou důvodem pro zahájení správního řízení s firmou Tesco, toto bude zahájeno," uvedl Kopřiva. Podle Kopřivy se ale reálná výše sankce pohybuje v řádech statisíců korun, jasno by v případě Teska mohlo být do tři čtvrtě roku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info