Ministerstvo zemědělství: Zemědělci už dostali 93 % přímých plateb na plochu (SAPS) za letošní rok

Státní zemědělský intervenční fond vyplatil zemědělcům už 93 % všech dotací na plochu SAPS za rok 2012. Během dvou prosincových dní se podařilo rozdělit téměř celý zbytek padesátiprocentního doplatku SAPS. K příjemcům se dostalo už více než 17,5 miliardy korun z celkového objemu letošních SAPS.

Přímé platby na plochu dostávají zemědělci ve dvou fázích. Jako zálohu už letos obdrželi přes 9 miliard korun, na doplatcích téměř 8,5 miliardy. Zálohové platby se začaly k příjemcům rozesílat 16. října, doplatky 3. prosince.

„Letos jsme obdrželi 27 626 žádostí o dotaci na plochu SAPS. Celkem mezi zemědělce rozdělíme téměř 19 miliard korun. SAPS je důležitý příspěvek k podpoře konkurenceschopnosti, proto jsem rád, že se nám jej letos podařilo dostat k příjemcům v rekordním čase,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

„Státní zemědělský intervenční fond dokázal během pouhých dvou dnů vyplatit téměř celý zbytek přímých plateb. Takže letos jsme to stihli opravdu velmi rychle,“ řekl první náměstek pověřený řízením SZIF Martin Šebestyán.

Sazbu letošních přímých plateb SAPS stanovil ministr Petr Bendl ve výši 5 387,30 Kč/ha. Mohou je získat zemědělci hospodařící na orné půdě, travním porostu, vinici, chmelnici, ovocném sadu nebo jiné ploše, která je vedená v evidenci půdy (LPIS).

Loni na platbách SAPS obdrželi zemědělci celkem 16 miliard korun, přičemž sazba byla 4 686, 50 Kč/ha. 

Kateřina Böhmová

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info