FAO: Světové ceny potravin v listopadu klesly nejníže od června

Světové ceny potravin se v listopadu dál mírně snížily. Cenový index organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) klesl o tři body na 211 bodů a sestoupil na nejnižší úroveň od června, sdělila dnes organizace.

Minulý měsíc podle FAO klesaly ceny cukru, olejnatých semen a obilnin. Index se dál skládá z cen mléčných produktů a masa.

Výhled světové produkce obilnin organizace pro letošní rok snížila na 2,282 miliardy tun, což by bylo o 2,8 procenta méně než v předešlém roce. Minulý měsíc FAO odhadla, že globální produkce obilí klesne v sezoně od července 2012 do června 2013 o 2,7 procenta na 2,284 miliardy tun.

Cenový index FAO je nyní výrazně pod rekordním maximem 238 bodů z loňského února, avšak stále blízko úrovní z období potravinové krize roku 2008. Ceny potravinářských komodit letos výrazně rostou třetí rok z posledních čtyř let. Nejhorší sucha v USA za více než půlstoletí spolu s neúrodou v Rusku vyvolávala během roku obavy z opakování hladových nepokojů v rozvojových zemích z roku 2008.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info