Trh kukuřice roste téměř v celé Evropě

Podle průzkumu společnosti Kleffmann Group v Evropě rostou jak pěstitelské plochy a počet odrůd kukuřice, tak i odbyt.

Evropský trh kukuřice roste, a to co se týče pěstitelských ploch a počtu odrůd, tak i odbytu. Jak uvedla Doris Lütke Brochtrup ze společnosti Kleffmann Group v rámci výročního zasedání Německého výboru pro kukuřici (DMK) v Hannoveru, evropští zemědělci v současné době pěstují kukuřici na celkové ploše 24,1 mil. ha. Šetření společnosti pro průzkum trhu, do něhož bylo zahrnuto 16 800 zemědělců, ukázalo, že pěstitelské plochy kukuřice v Evropě v posledních deseti letech stouply o 37 %.

Především Ukrajina, kde se v roce 2010 kukuřice pěstovala na 2,5 mil. ha a v roce 2012 již na více než 4 mil. ha, ale i Rusko, Rumunsko a Polsko vykazovaly vysokou míru růstu. Ve srovnání s rokem 2011 zaznamenala pouze Itálie mírný pokles ploch.

Obrat osiva kukuřice a příslušných přípravků na ochranu rostlin v Evropě především jako důsledek nárůstu pěstitelských ploch vyšplhal v uplynulé dekádě o 82 % na zhruba 3,4 mld. EUR. Z toho 2,4 mld. EUR připadlo na osivo a 0,9 mld. EUR na herbicidy. Co se týče obratu, na předních pozicích se v Evropě umístily Francie, Německo a Ukrajina. 

Dotazovaní zemědělci uvedli celkem 2 790 různých odrůd kukuřice. Paleta odrůd je velmi široká – zejména ve Francii (1 053 odrůd) a v Německu (670 odrůd). Proto činí tržní podíl špičkových odrůd v Evropě pouze 2 %. Deset odrůd s největšími pěstitelskými plochami dosahuje tržního podílu 12 %. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Maismarkt-waechst-fast-ueberall-in-Europa-1007447.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info