Modrá kukuřice může pomoci při onemocnění ledvin

Výsledky studie publikované v americkém časopise Renal Physiology ukázaly možnost využití modré kukuřice k prevenci a zmírnění obtíží při diabetické nefropatii.

Modrá kukuřice pocházející z Jižní Ameriky je vhodná k prevenci a zmírnění diabetické nefropatie. Jak uvedl Německý výbor pro kukuřici (DMK) s odkazem na publikaci vědců z korejské Hallym University v americkém časopise Renal Physiology, byl pozitivní účinek rostlinných látek mimo jiné prokázán v in vivo studii na diabetických myších.

Modrá kukuřice je bohatá na antokyany, kterým je přisuzován antidiabetický účinek. Tento poznatek využili vědci, protože diabetici mohou při dlouhodobě neoptimálně nastavené hladině krevního cukru onemocnět takzvanou diabetickou nefropatií, kdy jsou ledviny postiženy aterosklerózou. V důsledku toho ztrácejí ledviny svou filtrační schopnost a vylučují více bílkovin do moči, takže se pacienti musí podrobit dialýze. Antokyany modré kukuřice by mohly přispívat k redukci zánětlivých procesů v ledvinách a působit preventivně proti nefropatii. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Blauer-Mais-kann-bei-Nierenerkrankungen-helfen-1007666.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info