Půlstoletí kalendáře Výsevní dny podle Marie Thunové

Vychází kalendář konstelací pro zahrádkáře a zemědělce - Výsevní dny podle Marie Thunové2013. Poradí, jak v nadcházejícím roce pracovat na zahradě i na poli podle přírodních kosmických rytmů a uvádí příznivé dny pro včelaře. Výsevní dny 2013 sestavili a vypracovali Matthias K. Thun a Christina Schmidt-Rüdtová. V překladu Radomila Hradila je vydává PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Výsevní dny využívají někteří příznivci biodynamického zemědělství již půl století.„Ekologické zemědělství je v souladu s přírodou. Využívání biodynamiky, tedy toho, že při práci s rostlinami je brán zřetel na příslušnou konstelaci,  základní principy ekozemědělství doplňuje,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Podobně jako v Česku velmi oblíbený a všude dostupný Lunární kalendář Krásné paní, jež radí ženám, kdy stříhat vlasy a kdy držet půst, Výsevní dny usnadňují načasování jednotlivých kroků, jež musí v průběhu roku učinit pěstitel.

Přehledná příručka Výsevní dny vycházejí v češtině v úplné verzi, vydávané Svazem PRO-BIO, od roku 1995. „Spolupráce byla navázána již v polovině devadesátých let. Na pozvání Svazu PRO-BIO, tehdy existující biodynamické sekce, navštívila MariaThunová se synem Matthiasem v prosinci 1994 Českou republiku. Přednášela v Brně a Šumperku. Při té příležitosti byla podepsána smlouva mezi dnes již zesnulou autorkou a svazem o vydávání Výsevních dní v českém jazyce,“ uvedl překladatel a propagátor biodynamického zemědělství Radomil Hradil.

V Německu vychází tato příručka už 50 let.  Maria Thunová a její spolupracovníci šest desítek let provádějí výzkum a polní pokusy, ve kterých vliv konstelací na růst rostlin ověřují. Letos v únoru Maria Thunová ve věku nedožitých 90 let zemřela a autory Výsevních dní, které ovšem stále nesou její jméno, jsou tak její syn a dcera.

Výsevní dny 2013 je tedy již 19. ročník vydaný česky PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.  Do té doby překládali a šířili se souhlasem autorky manželé Štefkovi ze Zlína tabulkovou část Výsevních dní.

Biodynamické zemědělství je nejstarší způsob alternativního (ekologického) zemědělství, existující od roku 1924. Jeho zakladatelem je rakouský filosof Rudolf Steiner (1861-1925). Vyznačuje se mj. používáním speciálních homeopatických preparátů na půdu, rostliny a do statkových hnojiv, homeopatickými metodami regulace chorob a škůdců atd. Biodynamické podniky jsou sdruženy v národních svazech Demeter, což je zároveň chráněná známka takto vypěstovaných produktů. Držitelé licence Demeter se nacházejí ve všech koutech světa. V současnosti hospodaří tímto způsobem celosvětově asi 4 tisíce podniků. Tento typ zemědělství má napojení i na waldorfské školství, antroposofickou medicínu (například firmy Weleda, péči o mentálně postižené, tzv. hnutí Camphillů). V České republice tak hospodaří například Camphill České Kopisty nebo Vinné sklepy Kutná Hora.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Poznámky:

Ing. Radomil Hradil: Absolvent VŠZ Brno (dnes MZLU), pracoval v biodynamických podnicích v zahraničí i v ekologickém zemědělství v ČR, jako překladatel, tlumočník a publicista spolupracuje s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců, PRO-BIO Ligou a s Bioinstitutem. Propagátor ekologického zahradničení, spoluautor knihy Česká biozahrada a dalších publikací, je také spoluzakladatelem Camphillu České Kopisty, ekofarmy spojené s domovem pro lidi s mentálním postižením. 

Bližší informace o biodynamice lze najít v brožuře, která se nachází zde:http://www.bioinstitut.cz/documents/BDZbrozura.pdf

Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 615 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info