Farmářských trhů zatím neubývá, ale mění se

Farmářských trhů v Česku zatím neubývá. Každý týden se během sezony podle odhadů konají zhruba na šedesáti místech. Řekl to dnes na tiskové konferenci Tomáš Popp z občanského sdružení Envic, které organizuje farmářské trhy v Plzni. Dodal, že se zlepšuje organizace a hygienické podmínky na tržištích, zároveň přibývá potravin původem ze zahraničí. Mění se zvyklosti nakupujících i nabídka prodejců.

Podle Poppa se zatím nepotvrdilo, že trh se nasytí a část méně úspěšných tržišť skončí. "Já jsem očekával, že rok 2012 bude selekční, to se nepotvrdilo," uvedl Popp, podle něhož neubývá na trzích ani zákazníků. Ti se však mění. Jsou například vybíravější než dříve a požadují přesnější informace o prodávaném zboží, zároveň méně experimentují a zůstávají věrni sedlákům či výrobcům potravin, které si již prověřili. "Návštěvníci testují jiné trhy v jednom konkrétním místě a pak se vracejí na ten trh, který jim nejvíce vyhovuje," podotkl.

Prodejci rozšiřují svůj sortiment a zdokonalují vybavení svých stánků. Jeden prodejce často prodává i na několika různých místech k čemuž si musí najmout prodavače. Zvětšuje se také konkurence mezi prodávajícími sedláky.

Na některých trzích se podle Poppa přesto stále objevují pochybní prodejci, vyskytuje se také laxní dodržování hygieny, což potvrzují zjištění Státní veterinární správy. Někteří pořadatelé trhů vybírali od prodejců peníze a výměnou za to jim nabízeli atraktivnější umístění na tržišti, upozornil Popp.

Zájmy provozovatelů farmářských trhů v Česku má hájit nedávno vzniklá asociace, Popp je jedním z jejich zakladatelů. Členové asociace budou muset dodržovat přísnější pravidla a pečlivěji vybírat své prodejce. Za to budou moci označovat svá tržiště logem asociace a požívat dalších výhod. Například podíl zahraničních potravin na členských trzích nesmí přesáhnout deset procent. Do asociace nebudou mít možnost vstupovat provozovatelé farmářských trhů pořádaných v obchodních centrech či na parkovištích v jejich sousedství.

Loni se podle Státní veterinární správy konaly farmářské trhy nejméně na 170 místech, jejich počet letos patrně ještě vzrostl. Trhy obnovují v posledních desetiletích téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech.

Autor: 

ČTK www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info