Souhrn událostí uplynulého dne – 11.12.2012

Vepřové může v příštím roce podražit až o pětinu

Vepřové maso by v důsledku nové evropské směrnice upravující podmínky chovu prasnic i růstu cen krmného obilí mohlo v Česku v novém roce podražit o deset až 20 procent. Uvedl to ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Růst cen tradičně nejoblíbenějšího masa v Česku by podle něj měl být spíše postupný.

Cena půdy roste, prodeje stagnují

Dvaapůlkrát stoupla cena zemědělské půdy v Česku od jeho vstupu do Evropské unie. Od roku 2004 podražil hektar z průměrných čtyřiceti tisíc korun na více než sto tisíc korun. Oproti původním členským zemím EU je půda v tuzemsku stále levnější. Kupříkladu v Nizozemsku přijde hektar na desetinásobek

Farmářských trhů zatím neubývá, ale mění se

Farmářských trhů v Česku zatím neubývá. Každý týden se během sezony podle odhadů konají zhruba na šedesáti místech. Řekl to dnes na tiskové konferenci Tomáš Popp z občanského sdružení Envic, které organizuje farmářské trhy v Plzni. Dodal, že se zlepšuje organizace a hygienické podmínky na tržištích, zároveň přibývá potravin původem ze zahraničí.

Na trhu se před Vánocemi objeví kapr s příznivým vlivem na srdce

Poprvé si letos mohou lidé před Vánocemi koupit kapra s větším podílem omega 3 mastných kyselin. Ryba, jejímuž chovu se věnuje Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, má příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin bude k dostání na prodejních místech v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a Blatné.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info