Jogurt na trávení ne, čokoláda na krev ano

Zvýší obranyschopnost organismu, zbaví vás ospalosti, chrání srdce a cévy. Tahle a další podobná hesla začnou z potravin a vitaminů od pátku mizet. Končí totiž půlroční lhůta, kterou měli výrobci na to, aby se připravili na evropský zákaz uvádění lživých informací. Každý, kdo teď bude chtít použít některé zdravotní tvrzení, ho bude muset podložit.

„Pokud se jedná o klamání spotřebitele, tedy že přípravek slibuje něco, co nedovede, je možné udělit pokutu až do výše tří milionů korun," říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva s tím, že klamavá tvrzení se netýkají jen potravinových doplňků, ale i třeba jogurtů či ořechů. Loni tak inspekce udělila 12 pokut v celkové hodnotě 600 tisíc korun.

Ještě to ale neznamená, že byste od pátku v lékárně či samoobsluze nekoupili přípravek slibující zdravé trávení nebo nízký cholesterol. Obchodníci totiž smí doprodat výrobky, které mají na skladě. „Doba, po kterou bude možné dosavadní zásoby prodávat, je dána datem spotřeby produktu," doplňuje Pavel Kopřiva.

Okamžitá změna

Jak se změna podepíše na trhu? „Zpřehlední se. Předpokládáme, že některé výrobky zmizí, ale nahradí je značky, které náročnější podmínky dokázaly splnit," podotýká Stanislav Havlíček 
z České lékárnické komory. Zároveň zdůrazňuje, že lidé, kteří nakupují přípravky přes internet, pocítí změnu okamžitě. Tam totiž prodejci budou muset zavádějící tvrzení vymýtit už v pátek.

Česká asociace pro speciá-lní potraviny však proti změně protestuje. „Pokud se výrobce rozhodne použít schválené zdravotní tvrzení, musí mít na etiketě či v reklamě sdělení o vyvážené stravě, zdravém životním stylu či množství potraviny potřebné k dosažení daného účinku. Uvedení všech těchto informací zejména v televizní nebo rozhlasové reklamě bude velmi problematické," píše asociace.

Podle Miloše Borovičky ze Sdružení obrany spotřebitelů ale dopad tak dramatický nebude. „Zdravotních tvrzení existuje asi 44 tisíc, z toho je projednaná jen malá část. Trh zatím bude vymýšlet nové látky a jejich účinky, které komise ještě neprověřila, a mohou se tedy používat. Nyní bude zakázané například tvrzení, že laktobakterie působí příznivě na trávení nebo že káva osvěžuje mysl," vysvětluje Borovička.

A které tvrzení pro změnu dostalo zelenou? Že čokoláda přispívá na zdravý průtok krve. Vděčí za to látkám zvaným flavanoly obsaženým 
v kakau. Na to, aby bylo proklamovaného tvrzení dosaženo, je třeba pravidelně jíst alespoň deset gramů čokolády na lačný žaludek.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info