Publikace Ministerstva zemědělství prezentuje české produkty úspěšné na zahraničních trzích

Ministerstvo zemědělství vydává pravidelnou publikaci, která obsahuje podrobné informace o českém zahraničním obchodě se zemědělským a potravinářským zbožím (AZO), letos má název "Za hranice EU".

Hlavním tématem letošního vydání publikace je prezentace českých výrobků a zboží, které se s úspěchem prosazují v zemích mimo Evropskou unii. Podíl zemědělského a potravinářského vývozu ČR do těchto regionů představuje jen necelých 10% celkového českého agrárního vývozu.  Přesto existuje řada výrobků, u nichž podíl vývozu mimo EU tuto úroveň překračuje, nebo dokonce tvoří převažující část.

Publikace se věnuje také celkovým výsledkům českého AZO, vývojovým trendům včetně srovnání se sousedními zeměmi a dále i významným změnám podmínek obchodu v zahraničí (např. vstup Ruska do Světové obchodní organizace).

„Některé nedávné změny podmínek obchodu v zahraničí, o kterých publikace informuje, mohou být pro české podnikatele velmi zajímavé, protože se týkají zlepšení podmínek a transparentnosti přístupu na zahraniční trhy a znamenají zjednodušení a snížení nákladů obchodních operací. Mohou se tak stát katalyzátorem pro zvýšení snahy českých podnikatelů uplatnit se na nových trzích,“ řekl ministr Petr Bendl.  

Ministerstvo zemědělství právě dokončuje přípravu projektu podpory vyhledávání exportních příležitostí, jehož cílem je zvýšení českého vývozu zemědělských a potravinářských výrobků mimo země Evropské unie a růst vývozu produkce s vyšší přidanou hodnotou. Právě proto se na stejné oblasti zaměřila i letošní publikace „Za hranice EU“.

Brožuru „Za hranice EU“ najdete na stránkách Ministerstva zemědělství.

Kateřina Böhmová

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info