Tisková zpráva – zakončení Mezinárodního roku družstev 2012

Tak jak OSN slavnostně zahájení Mezinárodního roku vyhlásila, tak rovněž OSN byla hostitelem závěrečného ceremoniálu, který proběhl v sídle organizace v New Yorku ve dnech 19. – 20. listopadu 2012.

64. Valné shromáždění OSN schválilo na svém zasedání dne 18. prosince 2009 rezoluci č. A/RES/64/136, kterou vyhlásilo rok 2012 Mezinárodním rokem družstev. Touto rezolucí Organizace spojených národů opětovně vyjádřila svoji mnohaletou podporu rozvoji družstevní formy podnikání, která v ekonomikách všech států hraje ne nepodstatnou úlohu, zejména pak při řešení otázek zaměstnanosti a začleňování skupin znevýhodněných osob do společenského a profesního života společnosti.

V rámci příprav na tuto, z pohledu celosvětového družstevního sektoru velmi významnou událost, OSN vyhlásila oficiální slogan a zveřejnila oficiální logo Mezinárodního roku družstev. Slogan „Družstevní podniky budují lepší svět“ byl publikován ve všech jednacích jazycích OSN a lze konstatovat, že vyjadřuje představu o základních hodnotách tohoto podnikatelského modelu. Současně zohledňuje aspekty jak sociálního, tak i ekonomického rozvoje družstev, které jsou důležité pro správné vnímání družstevní značky ve veřejném mínění.

Vyhlášením Mezinárodního roku družstev sledovala OSN tři hlavní cíle, a to zvýšení povědomí široké veřejnosti o družstvech, podporu rozvoje družstevních podniků a zlepšení legislativních podmínek pro existenci a působení družstev. Při realizaci svého záměru OSN velmi úzce spolupracovala s Mezinárodním družstevním svazem (MDS), střechovou družstevní organizací s celosvětovou působností, která v současné době sdružuje 249 členských organizací z 93 zemí celého světa.

Slavnostní zahájení Mezinárodního roku družstev, ke kterému došlo 31. října 2011, proběhlo na plenární schůzi 66. VS OSN. Součástí aktivit spojených s oficiálním vyhlášením Mezinárodního roku družstev bylo i konání neformálního diskusního kulatého stolu mezi zástupci členských států OSN za účasti představitelů pozorovatelských organizací OSN, družstev a nevládních organizací.

Celý družstevní svět tuto aktivitu OSN přivítal a vnímal ji jako mimořádnou příležitost k posílení postavení a pozic sektoru družstevního podnikání nejenom v oblasti ekonomické, ale rovněž v rovině sociální.

Těžiště pozornosti jednání představenstva MDS konaném v říjnu 2012 v kanadském Quebecku spočívalo právě ve vyhodnocení průběhu a výsledků Mezinárodního roku družstev, stejně jako v diskusi nad tématem, jak dál pokračovat a jak potenciál tohoto roku využít v dalším období. Vyvrcholením aktivit MDS pak bylo zorganizování celosvětového setkání představitelů družstevnictví v Manchesteru na přelomu října a listopadu 2012. Zde proběhlo nejenom zasedání Mimořádného valného shromáždění MDS, ale rovněž jednání Mezinárodní družstevní konference, družstevní veletrh ICAEXPO a řada dílčích seminářů a různých akcí. Jedním z výsledků těchto všech aktivit je i návrh, aby na skončený Mezinárodní rok družstev navázala tzv. Družstevní dekáda. Tato otázka byla na programu jednání Mimořádného valného shromáždění MDS v Manchesteru v říjnu 2012.

Rovněž evropský družstevní sektor, reprezentovaný celoevropskou družstevní strukturou Družstva Evropa (DE), využil této mimořádné příležitosti k zintenzivnění svých aktivit s cílem posílení družstevnictví v Evropě, a to nejenom na úrovni členských států Evropské Unie. Družstva Evropa jsou nadnárodní evropskou družstevní strukturou, která zastupuje zájmy evropského družstevnictví v Mezinárodním družstevním svazu (je jeho evropským výborem).

Již v lednu 2012 svolala DE tiskovou konferenci, na které informovala přítomné novináře nejenom o zahájení roku, ale i o jeho cílech a poslání. V této souvislosti byla distribuována tisková zpráva, jejíž překlad byl v ČR dán dispozici sdělovacím prostředkům ještě před zahájením tiskové konference v Bruselu.

Součástí aktivit evropského družstevního sektoru konaných v souvislosti s propagací Mezinárodního roku družstev 2012 byl tzv. Družstevní týden organizovaný v  Bruselu ve dnech 23. – 27. dubna 2012. 

Do přípravy této akce byly zapojeny evropské družstevní organizace všech sektorů. Naplánované a realizované akce se nesly ve znamení naplňování cílů vytyčených Mezinárodním rokem družstev.

Program týdne zahajovalo jednání Valného shromáždění Družstev Evropa, na které pak navázala Evropská konference o družstevním příspěvku ke Strategii EU 2020. Konference byla organizována ve spolupráci s Evropskou komisí.

Ke stěžejním akcím konaným při příležitosti Mezinárodního roku družstev patřila i mezinárodní družstevní konference, kterou zorganizovala Družstva Evropa ve spolupráci s kyperskou státní administrativou v rámci předsednictví Kypru v Radě EU, která proběhla ve dnech 28.-29. září 2012 v hlavním městě Nikósii. Kromě účastníků z  národních družstevních asociací se jí zúčastnila celá řada představitelů ministerstev spravedlnosti členských zemí EU a zástupců komunitárních orgánů. Je možno konstatovat, že tato konference patřila k jednomu z vrcholů evropských aktivit spojených s Mezinárodním rokem družstev.

Pokud jde o situaci v ČR, je třeba konstatovat, že o vyhlášení Mezinárodního roku družstev jednalo 16. Valné shromáždění DA ČR konané 30. března 2011, které svým unesením uložilo DA ČR se do aktivit naplňujících cíle tohoto roku zapojit. Družstevní Asociace ČR (DA ČR) podporovala kroky MDS a DE směřující k  naplnění cílů vyhlášeného Mezinárodního roku družstev. Představitelé DA ČR se zúčastňovali všech aktivit, které na evropské úrovni byly organizovány a reagovali na podněty, které z evropských struktur přicházely. Jak DA ČR, tak i její jednotlivé členské svazy využívaly všech příležitostí, zejména společenské akce, výstavy, veletrhy (např. Země Živitelka), organizovaná setkání, ale i kontakty s veřejnými sdělovacími prostředky k propagaci Mezinárodního roku družstev. Ve všech číslech bulletinu Czech Cooperator vydávaného Družstevní Asociací ČR byl Mezinárodní rok družstev nejenom propagován, ale byl připomínám i jeho obsah.

Ve smyslu shora citovaných dokumentů OSN se předseda představenstva DA ČR obrátil svým dopisem ze dne 30. března 2011 na ministra zahraničí ČR s výzvou aktivního zapojení ČR do této významné celosvětové aktivity, k založení Národního výboru pro koordinaci aktivit Mezinárodního roku družstev. Na shora zmiňovaný dopis neobdržela DA ČR od ministra zahraničí do současnosti žádnou odpověď, což jasně svědčí o postoji české vlády k problematice družstevnictví.

V průběhu roku vydala DA ČR několik tiskových zpráv k probíhajícímu roku družstev, ale bohužel ze strany sdělovacích prostředků o ně nebyl projeven takový zájem, aby tyto zprávy byly publikovány. Celkově se mediální sféra k této významné mezinárodní aktivitě iniciované OSN postavila více než vlažně, tedy způsobem, který nevytvářel příznivé podmínky pro cílevědomou a dlouhodobou propagační kampaň. Zůstává skutečností, že bohužel jedinou stálou a hmatatelnou připomínkou konání Mezinárodního roku družstev 2012 tak zůstává informační banner umístěný na průčelí budovy sídla DA ČR.

Vyhlášení roku 2012 Mezinárodním rokem družstev nabídlo světovému družstevnímu sektoru mimořádnou příležitost ke svému zviditelnění, k zintenzivnění aktivit ve prospěch rozvoje družstevního podnikání a k lobování za lepší legislativní podmínky existence družstev, jakož i jejich zrovnoprávnění s ostatními podnikatelskými subjekty. Zda se tyto cíle podařilo naplnit ukáže budoucnost. Z pohledu České republiky si však musíme přiznat, že v prezentaci družstevního sektoru a v propagaci Mezinárodního roku družstev a jeho cílů jisté rezervy ještě zůstaly.

Prosinec 2012

Kontaktní osoby pro případné doplňující informace:

Ing. Zdeněk Juračka, předseda představenstva DA ČR, e-mail: zjuracka@scmsd.cz

Mgr. Jiří Svoboda, výkonný ředitel DA ČR, e-mail: svoboda@dacr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info