Požadavky na ochranu rostlin výrazně stouply

Některé závěry ze symposia o ochraně rostlin konaného v listopadu ve Fuldě.

Přibývající rezistence patogenních mikroorganismů a plevelů a přísnější předpisy pro stanovení kvality krmiv a potravin vedly k výraznému zvýšení požadavků na ochranu rostlin. To bylo znovu zdůrazněno na symposiu o ochraně rostlin, které se konalo v polovině listopadu v německé Fuldě.

Jak na symposiu zaznělo, strobiluriny proti braničnatce pšeničné (Septoria tritici) na ozimé pšenici již nevykazují účinek. K ochraně pšenice proti této houbě však lze aplikovat azoly nebo existuje preventivní ochrana kontaktními fungicidy nebo single-site inhibitory. Zatímco účinnost imidazolů neklesla, účinnost triazolů byla v důsledku mutací braničnatky nižší. Přitom senzitivní planý typ již téměř neexistuje. Jak bylo uvedeno, okolo tří čtvrtin všech kmenů braničnatky vykazuje sníženou citlivost vůči triazolům.

Dr. Holger Klink z Ústavu fytopatologie University Kiel doporučil zemědělcům nepoužívat pokud možno účinnou látku samotnou, ale v kombinaci s jinými látkami, a skupiny účinných látek během vegetace měnit. Aplikační množství a termín ošetření je třeba optimalizovat tak, aby se snížil selekční tlak, zdůraznil Dr. Klink.

Dr. Bernd Rodemann z ústavu vTI (Johann Heinrich von Thünen Institut) zjistil, že zpracování půdy a podmínky prostředí vedly k rozšíření hub rodu Fusarium. Současně by podle nařízení neměl být překročen maximální obsah mykotoxinů v obilovinách. Cílem je uvést tyto protichůdné skutečnosti v soulad, uvedl Dr. Rodemann. Také k eliminaci výskytu klasových fuzarióz je vhodnou strategií kombinace různých účinných látek. Za účelem získání nekontaminovaných potravin a krmiv nevede podle Rodemanna v aplikaci fungicidů „žádná cesta stranou“. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Anforderungen-an-den-Pflanzenschutz-deutlich-gestiegen-1012408.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info