Správa NP Šumava lépe zhodnocuje vlastní dřevo

Díky novému způsobu dozoru nad sortimentací dřeva a jeho efektivnějšímu prodeji vydělává Správa NP a CHKO Šumava podle vlastních slov o miliony korun více, než tomu bylo v minulých letech. Dřevo z Národního parku Šumava je teď nejlépe zhodnocené za období posledních deseti let.

S příchodem ředitele Jiřího Mánka se začalo ekonomické oddělení správy parku intenzivně zabývat zefektivněním prodeje. V tomto ohledu je důležité správné řazení dřeva do odpovídajících sortimentů a snaha prodávat větší množství dřeva přes elektronické aukce. „Ztráty při prodeji dřeva mohou vznikat při jeho špatném zatřídění. Ať už to někdo udělal s jakýmkoliv úmyslem. To znamená, že dřevo je někdy zatříděno do levnějšího sortimentu, než je skutečnost. Začali jsme správné řazení do sortimentů více kontrolovat. Dokonce jsme nechali několik kamionů složit, abychom se o správném zatřídění přesvědčili,“ vysvětluje nově nastavený systém kontrol ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

Pozitivní výsledky jsou podle mluvčího správy parku znatelné po několika měsících. „Když srovnáme stejné množství dřeva, tak se nám jeho prodejem podařilo vydělat o sedm milionů korun více, než loni. Zpeněžení jednoho kubíku prodaného dřeva je patrné u všech sortimentů. V současné době prodáváme nejlépe zpeněžené dřevo za posledních minimálně deset let,“říká Jiří Kvapil, ekonomický náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava.

Nově využívanou formou prodeje jsou také elektronické aukce, kde si mohou dřevo koupit předem registrovaní zájemci. Během dražby cenu podle svého zájmu neustále navyšují. „Při aukcích pravidelně dochází k navýšení prodejní ceny oproti vyvolávací o více než 13 procent. Díky prodeji dřeva v elektronické aukci, jsme vydělali o dva miliony korun navíc,“ uvádí náměstek Kvapil. Správa parku prodává přes aukce 11 až 12 procent dřeva. V následujících letech se bude tento prodej navyšovat. „Naším cílem je prodávat přes aukce až 20 procent všeho dřeva,“ doplňuje ředitel Mánek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info