Veterináři stáhli z prodeje 16 tisíc vajec a maso

Veterináři stáhli v uplynulých dnech z prodeje v Královéhradeckém kraji bezmála 16.000 vajec od jičínské firmy kvůli špatnému značení. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Vejce, která byla jinak zdravotně nezávadná, byla následně zpracovaná na polotovar určený k tepelnému zpracování. V Plzeňském a Pardubickém kraji kontroloři odhalili špatně značené maso. Všem hříšníkům budou nejspíše uloženy pokuty.

Podle Dubna bylo na obalech vajec uvedeno, že jde o vejce od nosnic chovaných na podestýlce, šlo však o vejce z klecových chovů. Vejce z volných chovů přitom zpravidla bývají dražší než z klecí.

Veterinární inspektoři v Plzni zjistili nelegální prodej 400 kilogramů krůtího masa z neregistrovaného automobilu. „Prodejce nedoložil doklad o původu masa, maso nebylo zajištěno proti kontaminaci a o veterinární prohlídce bylo možno se jen dohadovat," uvedl Duben.

Nedokonalé označení bylo důvodem pro stažení masa od českého a polského výrobce v pardubické prodejně, zhruba 300 kilogramů bylo zasláno zpět dodavateli. V jiné prodejně ve stejném regionu kontroloři zjistili špatně označené hovězí maso, v prodejně v Chrudimi pak malé množství prošlé paštiky.

Ani v jednom ze zmíněných případů sice nebylo ohroženo zdraví lidí, nicméně ve všech případech zahájila SVS správní řízení kvůli uložení pokuty, podotkl Duben.

Ministr zemědělství Petr Bendl v minulém týdnu vyzval dozorové orgány ve svém resortu, tedy kromě SVS také Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, aby v předvánočním období zintenzivnily kontroly na trzích. Někteří prodejci zneužívají v předvánočním období zvýšeného zájmu zákazníků a prodávají nekvalitní zboží, zdůvodnilo svůj pokyn ministerstvo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info