MZe propustí 80 lidí z Agentur pro zemědělství a venkov

 Ministerstvo zemědělství ke konci roku propustí 82 zaměstnanců regionálních Agentur pro zemědělství a venkov (AZV). Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí MZe Jan Žáček. Propouštění má v příštím roce úřadu ušetřit zhruba 38 milionů korun. Agentury mají na starosti především komunikaci se zemědělci v regionech. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se většině zemědělců chystaná změna nelíbí.

Úřad snižoval počty zaměstnanců již v průběhu roku. Od ledna do konce října klesl počet lidí pracujících na centrále ministerstva na pražském Těšnově, v AZV a v síti pozemkových úřadů celkem o 107 na 1822. Dalších zhruba 200 osob má ke konci roku v rámci restrukturalizace činností mezi ministerstvem a Státním zemědělským a intervenčním fondem (SZIF) přejít do fondu. Dle dříve uvedených informací by AZV měly do budoucna přestat existovat a jejich práci převzít právě fond.

"Vzhledem k úsporám a škrtům současné vlády dochází i k úsporám na mzdách," uvedl Žáček. "Snažíme se práci zefektivnit a vykonávat ji tak s menším počtem zaměstnanců, stejně jako redukovat nadbytečnou agendu a reorganizovat podřízené organizace," dodal.

Letos by na platy na ministerstvu mělo jít 629 milionů Kč. Další úspory budou podle mluvčího záležet na schválení zákona o Státním pozemkovém úřadě, který je momentálně ve sněmovně. Úřad má nahradit Pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. V případě, že novelu poslanci v příštím týdnu schválí, přejde celkem 854 lidí z pozemkových úřadů do nového subjektu a nebude již zaměstnanci ministerstva.

"Agrární komora tuto operaci pokládá za chybnou. Je to většinový názor zemědělské veřejnosti," řekl dnes ČTK Veleba. Ministr se tím podle něj zbavuje přímého vlivu v regionech. "Takhle to bude pod stále se rozrůstajícím molochem jménem SZIF a já osobně to nepokládám za smysluplné," dodal Veleba. Změna má podle něj politický podtext.

Podle Veleby AZV pomáhají zemědělcům s administrací dotací, komunikují s obcemi a různými spolky a poskytují farmářům poradenství. To SZIF jako kontrolní organizace dělat nemůže

"Máme zákaz se k tomuto tématu vyjadřovat. Informace může poskytovat pouze mluvčí ministerstva zemědělství," řekla dnes ČTK pracovnice jedné z poboček AZV v Olomouckém kraji.

MZe chce po úplném dokončení transformace svých úřadů snížit provozní a správní náklady resortu až o 3,2 miliardy ročně ve srovnání s rokem 2009. Celkem tak v letech 2010 až 2016 plánuje ušetřit zhruba 16 miliard korun, uvedl začátkem listopadu ministr zemědělství Petr Bendl. Počet úřadů spadajících pod ministerstvo má v příštích letech výrazně klesnout.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info