Sklizeň chmele letos klesla kvůli nepřízni počasí o 30 procent

Tuzemští pěstitelé sklidili letos 4338 tun chmele, což bylo zhruba o 30 procent meziročně méně. Pokles úrody způsobily především únorové mrazy a následné sucho. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Bohumil Pázler. Chmel se v letošním roce v Česku pěstoval na 4366 hektarech. Plocha obhospodařovaných chmelnic tak byla o 226 hektarů menší než loni.

Chmelaři si nicméně pokles sklizně do určité míry chválí. Kvůli nadprodukci v předešlých letech padaly totiž ceny chmele až pod hranici výrobních nákladů. Letošní nízká úroda tak ceny mírně oživila, nárůst však nebyl výrazný.

Přes nižší průměrný výnos byla podle chmelařů letošní úroda velice kvalitní z pohledu obsahu alfa hořkých a aromatických látek. Zhruba 80 procent produkce chmele představoval Žatecký poloraný červeňák. Pěstební plocha této tradiční odrůdy přitom letos klesla na dlouhodobé minimum a je na zhruba 40 procentech sklizňové plochy před dvaceti lety.

Celosvětový trh s chmelem je spíš v útlumu; poslední roky byla ve většině klíčových zemí nadúroda a sklady byly od té doby dlouho plné granulovaného, tedy trvanlivého chmele. Vloni tak čeští chmelaři sice měli výbornou úrodu, menší část jí ale nesklízeli, protože by se to nevyplatilo. Tuna chmele stála v posledních letech pod 200.000 korun, z toho jen sklizeň stojí třetinu.

Autor: 

ČTK www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info